Pillenwaakhond mag deskundigen anonimiseren

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hoeft niet bekend te maken welke deskundigen waarschuwen voor de bijwerkingen van ADHD-medicijn Strattera. Ook gegevens van gebruikers van dit medicijn die een suïcidepoging deden, hoeven niet geopenbaard te worden.

Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald in het hoger beroep in een zaak van pillenwaakhond CBG tegen het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens (NCRM), een onderdeel van Scientology.

De uitspraak is een vervolg op jarenlang touwtrekken over veiligheidsrapporten waarin wordt gewaarschuwd voor bijwerkingen van het ADHD-medicijn. Twee jaar geleden gaf de CBG wel de conclusies van deskundigen vrij - met onder meer de waarschuwing dat Strattera een verhoogde kans op zelfmoord oplevert. De namen van de deskundigen werden weggelaten. Onterecht, vond het NCRM en het kreeg daarin vorig jaar gelijk van de Amsterdamse bestuursrechter. Die vond dat Stratteragebruikers moeten kunnen zien op wier oordeel de veiligheidsrapportages zijn gebasserd. Dat woog volgens de rechter zwaarder dan de privacy van de medische deskundigen.

Het CBG vocht dat oordeel aan bij de Raad van State. Ook het NCRM ging in hoger beroep. De Amsterdamse rechter zag namelijk geen reden om het CBG te dwingen passages vrij te geven waarin wordt vermeld onder welke omstandigheden Stratteragebruikers suïcide pleegden. Dit zou volgens de rechter de privacy van deze slachtoffers kunnen schenden. Het NCRM stelde dat het belang van openbaarheid groter is.

In Nederland werd vorig jaar volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen meer dan een miljoen keer ADHD-medicatie voorgeschreven. In de meeste gevallen gaat het om middelen als Ritalin en Concerta. Strattera, dat niet wordt vergoed door de basisverzekering, is jaarlijks goed voor rond de 50.000 recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden