Pillenmakers passen websites aan

Farmaceuten AstraZeneca en Eli Lilly veranderen een aantal van hun sites, na kritiek. „Al berust die grotendeels op verkeerde uitleg van regels.”

Farmaceutische bedrijven AstraZeneca en Eli Lilly passen verschillende van hun websites aan na kritiek van DGV, instituut voor verantwoord medicijngebruik.

Volgens GezondeScepsis, onderdeel van DGV, is een groot aantal websites van pillenfabrikanten in strijd met de wet. Er wordt reclame op gemaakt, terwijl dit volgens de Geneesmiddelenwet niet mag voor medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Het gaat om sites die symptoomreclame maken voor bepaalde aandoeningen.

Sites van AstraZeneca en Eli Lilly duiken het vaakst op in het onderzoek van GezondeScepsis. „We waren al bezig onze websites te bekijken”, aldus een woordvoerder van AstraZeneca. Ten minste een site voor maagzuurremmers is inmiddels aangepast. „We nemen het rapport serieus, al vinden we wel dat een groot deel ervan is gebaseerd op een verkeerde uitleg van de regelgeving.”

Een woordvoerster van Eli Lilly meldt eveneens dat er sinds begin dit jaar kritisch naar de eigen bedrijfssites wordt gekeken. „We zitten middenin een proces van aanpassing van de sites.”

De Codecommissie Geneesmiddelenreclame (CGR), het zelfreguleringsorgaan van de farmaceutische branche, beschouwt het rapport van DGV als ’een ernstig signaal’. De CGR overweegt een klachtenprocedure te beginnen tegen ondernemingen die volgens DGV in overtreding zijn.

De Consumentenbond gaat er bij minister Klink (volksgezondheid) op aandringen dat hij websites verbiedt die, onder het mom van informatie, reclame maken voor ziekten en aandoeningen en middelen daartegen. Dat meldde de bond gisteren in tv-programma ’Radar’ dat was gewijd aan symptoomreclame op internet.

Klink schreef in 2008 nog aan de Tweede Kamer dat hij de illegale handel in geneesmiddelen via internet een groter probleem vindt dan symptoomreclame.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden