Pillenkoepel woedend over onderzoek

AALSMEER - Nefarma, brancheorganisatie van de innoverende farmaceutische industrie, heeft een fikse ruzie met het Instituut voor verantwoord medicijngebruik DGV.

Nefarma is laaiend over een onderzoek van DGV naar de kwaliteit van artsenbezoekers. Volgens DGV paaien handelsreizigers van de pillenindustrie artsen nog steeds volop met cadeautjes. Nefarma vindt het onderzoek 'partijdig en ongenuanceerd'.

De koepelorganisatie is zo boos dat directeur dr. C. de Visser woensdag weigerde te spreken tijdens een congres waarop DGV het tienjarig bestaan vierde. De Visser zou spreken over de invloed van de farmaceutische industrie op voorschrijvers. De organisatie had ook aangedrongen op een plek in een discussiepanel van het congres. De directeur geneesmiddelen van het ministerie van volksgezondheid, die namens minister Hoogervorst het congres toesprak, noemde het wegblijven van Nefarma 'niet zo sterk'.

Nefarma verbrak het contact met DGV nadat dit door Hoogervorst gesubsidieerde instituut onlangs het resultaat presenteerde van een 'signalerend onderzoek' naar artsenbezoekers. Op basis van rapporten van 53 huisartsen concludeerde DGV dat pillenfabrikanten dokters nog steeds met cadeautjes - wijn, horloges, onderwatercamera's, truien, skibrillen, concertuitnodigingen, strandmatten en radio's - proberen te verleiden tot het voorschrijven van hun middelen.

Nefarma toonde zich in juni vorig jaar al verbolgen toen DGV met een tussentijdse rapportage kwam van het onderzoek. Ook toen vond de koepel dat DGV de steekproef onzorgvuldig had uitgevoerd.

Na verschijning van het eindrapport in oktober, was voor de branche-organisatie de maat vol. ,,Een hele groep werknemers en daarmee een belangrijke bedrijfstak wordt door DGV op een kwalijke en dubieuze manier weggezet”, aldus Nefarma-directeur De Visser in een brief aan DGV.

Hij deelde het instituut mee op geen enkele wijze verder betrokken te willen zijn bij het jubileumcongres van DGV. Nefarma wilde, aldus De Visser, vermijden dat de indruk zou kunnen ontstaan dat zijn organisatie instemt met de handelwijze van DGV.

Directeur R. Coolen van Brakel van DGV noemt de opstelling van Nefarma 'onvolwassen' en 'een communicatieblunder'. In een brief aan De Visser schreef hij dat ,,het Nefarma zou sieren als het zijn kritiek met een gefundeerd tegengeluid zou onderbouwen, in plaats van doorlopend opzet en representativiteit van het onderzoek te bekritiseren”. Volgens Coolen van Brakel heeft Nefarma de uitkomsten van het onderzoek onder artsenbezoekers nooit ontkend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden