Pil slikken mag overdag ook niet

'Als medicijngebruik in gevaar komt, stel ramadan dan uit'

Niet eten of drinken tussen zonsopgang en zonsondergang, dat is deze maand het regime voor moslims die meedoen aan de ramadan. Dat betekent ook geen tabletje tegen een hoge bloeddruk of een shot insuline.

De regels zijn simpel, zegt imam Sefa Bagsi, raadsman van de Nederlandse Islamitische Federatie: "Je bent wel of niet aan het vasten."

"Nu de ramadan richting de langste dag kruipt, wordt het voor moslims die chronisch medicijnen nodig hebben lastiger om hun medicatie goed in te nemen", zegt Annegrees van Linge, van Mediq apotheek.

Vooral mensen die drie of meer keer per dag medicijnen moeten slikken, komen in de problemen.

"Mensen zijn zich vaak niet bewust van de nadelige effecten van therapie-ontrouw", vervolgt Van Linge. "Astma kan op de lange termijn verergeren, mensen kunnen flauwvallen omdat hun bloedsuikerspiegel of bloeddruk te laag is. En een te hoge bloeddruk kan in een ernstig geval zelfs een hartaanval veroorzaken."

Mediq apotheken bieden hun cliënten daarom de ramadan-check aan. Apotheker en moslim bekijken of het medicijngebruik af te stemmen is op de ramadan, bijvoorbeeld door de dosis aan te passen, of andere medicijnen te gebruiken. Kan dat niet, dan kunnen mensen de Ramadan uitstellen, zegt Bagsi.

"In de winter, als de dagen korter zijn, is het vasten misschien wel te combineren met het medicijngebruik", aldus Bagsi.

En als ook dat geen optie is, is er altijd nog de uitzonderingspositie voor zieken. Zij geven als compensatie geld aan zwakkeren of armen.

"Er wordt de zieken geen enkel verwijt gemaakt", benadrukt Bagsi. "Maar veel mensen willen graag meedoen", geeft hij toe.

"Voor het groepsgevoel en omdat zij graag willen voldoen aan hun verplichtingen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden