Pil meet hitte sporter

Deelnemers Zevenheuvelenloop doen mee aan onderzoek

Tien deelnemers aan de Zevenheuvelenloop in Nijmegen slikken morgen een paar uur voor de start een pil die onderweg hun lichaamstemperatuur zal meten. Hoe hoog die tijdens het rennen oploopt, is te zien op een lezer die met een band op hun borst zit, vergelijkbaar met een hartslagmeter.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat bij 15 procent van de hardlopers de temperatuur kan oplopen tot boven de 40 graden Celsius, vertelt Maria Hopman, hoogleraar inspanningsfysiologie aan het Radboudumc. Die verhitting bij een hoge sportintensiteit kan zorgen voor hartritmestoornissen, misselijkheid en duizeligheid.

Vorig jaar overleed een 24-jarige loper direct na afloop van de Dam tot Damloop aan een hitteberoerte. "Van tijd tot tijd gaat er iets mis, ook met jonge mensen bij wie de lichaamstemperatuur te snel is opgelopen", aldus Hopman. "We weten daar te weinig van. We hopen een beter inzicht te krijgen welke factoren daaraan bijdragen."

Hopman doet al enkele jaren onderzoek naar de inspanningen bij de Vierdaagse van Nijmegen en de Zevenheuvelenloop. Vier jaar geleden bleek de temperatuur van de Ethiopische winnaar Haile Gebrselassie in de ruim 42 minuten die hij over de wedstrijd van 15 kilometer deed maar drietiende graad te zijn opgelopen. Gebrselaissie slikte vooraf een andere pil, waarmee de warmte middels een uitleeskastje was te zien, dus alleen voor en na de race.

De nieuwe pil is ontwikkeld met behulp van Clemens Neervoort, de man achter de veterchip waarmee hardlopers onderweg en op de finish meteen hun tijd kunnen zien. Dankzij de pil is voortdurend te zien hoe de temperatuur stijgt, zegt Hopman, dus ook onderweg. "Dat kan handig zijn voor gezondheid en veiligheid, maar ook voor prestatieverbetering. Voor topsporters kan het nuttig zijn te zien wat hun lichaamswarmte doet. Helpt bijvoorbeeld een koelvest om de prestatie te verhogen?"

De nieuwe pil is nog een prototype, waarvoor de tien proefpersonen at random zijn gekozen, zegt Hopman. Oud-atleet Arnoud Okken, die in Nijmegen de artsenopleiding volgt en onderzoek doet bij Hopman, probeert nog Afrikaanse lopers over te halen mee te doen met het experiment. Afrikaanse atleten domineren de hardloopsport en misschien is de geringe stijging van de lichaamstemperatuur bij Gebrselassie wel een deel van de verklaring daarvoor.

Als ze meedoen, krijgen zij wel de oude pil, zegt Hopman. Die heeft zich immers bewezen, terwijl de nieuwe nog wordt getest. En de Afrikanen zijn toch al niet happig op het slikken van pillen, gezien de regelmatige oprispingen van dopingschandalen.

Na 2011 weigerden ze aan de onderzoeken van Hopman mee te doen, maar wellicht helpt de inzet van Okken, die ze nog kennen.

De nieuwe warmtepil heeft volgens Hopman wel een betere toekomst dan de oude, die veertig euro kost en ook nog een uitleeskastje nodig had. De nieuwe pil zal naar verwachting maar een paar euro kosten, plus een afleesband, en dat maakt hem voor grotere groepen sporters aantrekkelijk.

Na het slikken wordt de pil opgenomen in het spijsverteringskanaal, om na verloop van tijd via de ontlasting weer uit het lichaam te verdwijnen. "Bij topsporters kan dat al na een dag het geval zijn. Het hangt natuurlijk af van je stoelgang", aldus Hopman.

Tijd 15

Naar Nijmegen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden