Column

Pikorde in een te klein toestel

(Trouw)

Vanuit stoel 7B kon ik, opgevouwen gezeten in vlucht DL4805 van Calgary naar Salt Lake City, eens goed bekijken hoe die weinige sportkinderen die de schaatswereld 'toppers' mag noemen, zich gedragen. Wie communiceert met wie? Hoe is het sociale gedrag binnen die heel kleine wereld?

Zo zag ik dat Shani Davis zich een flauwte moest lachen toen zijn (Amerikaanse) coach het hoofd hard stootte aan een openstaand bagagebakje. Davis kwam niet meer bij, zijn hinnikende lach bleef minutenlang hoorbaar. Hij zat naast Maria Lamb, een matige schaatsster, die, tegen alles in, nog steeds probeert (gesteund door de financiën van haar ouders) een behoorlijke sporter te worden. De twee hadden geanimeerde gesprekken. Davis droeg een pet van de Chicago White Sox. Met (zo hoort het) het prijskaartje er nog aan.
Vlak voor me zat Bart Veldkamp. Hij las een boek over het opvoeden van kinderen. Bart zat naast een van de Japanse rijdsters. Heel speciaal: alle drie hielden die hun dikke jas aan, hun pet op en eentje had een wit kapje voor de mond. Bart en zijn buurvrouw wisselden geen woord. De Japanse had zich verschanst in haar iPod.
Schuin achter me zat Shane Dobbin, de Kiwi. Hij las en luisterde naar muziek, de hele vlucht lang. Achter hem zat Peter Novak, de wat boertige verschijning die bekend is geworden als coach van alle Tsjechen. De zestiger reisde in een T-shirt, een glimmende trainingsbroek met daaronder gympies. Als het niet zo zielig was, moest je erom lachen.
In het extreem kleine toestel (ik kon niet rechtop staan) waren de twee voorste stoelen voorbeschikt, zo leek het. Gerard Kemkers en Ivan Skobrev hadden die plaatsen gekregen en konden hun benen enigszins kwijt. Kemkers reisde op keurige wijze, goed gekleed, rustig. De Russische wereldkampioen was bezig, lachte, had overal oog en oor voor. Hij genoot, zelfs hier.
Vlak rond hen zaten leden van andere dan de TVM-ploeg. Tussen de verschillende bloedgroepen binnen het Nederlandse schaatsen bestaat geen enkele cohesie. Men groet elkaar nog net, maar dan houdt het op. Men slaapt niet in eenzelfde hotel; de regel is dat TVM elders verblijft. Toch staat er bij al die mensen 'Nederland' op de rug. Vreemd, of neen, merkwaardig.
Naast me, aan de andere kant van het gangpad, zaten Martina Sablikova en Wouter Olde Heuvel. Alleen tijdens de laatste vijf minuten van de vlucht was er sprake van enige communicatie tussen de twee. In het Engels en mondjesmaat. Sablikova had met een boos hoofd haar volle rugzak in het kleine bagagerek gepropt; ze maakte een geïrriteerde indruk.
Olde Heuvel bestudeerde zijn multifunctionele telefoon en bladerde steeds maar door, zoals bijna alle schaatsers de hele dag doen, als ze niet trainen of rijden. Ik gaf hem na een uurtje een sportblad waarin hij gretig ging lezen. Hij schudde het hoofd bij het doornemen van een interview met voetballer Drenthe. Voor de rest bleef hij kalm zitten. Hij reist bijna net zoals hij schaatst: onopvallend.
Bij de transportband stond het hele gezelschap rustig te wachten. Een reisdag zonder ijs. Veldkamp huurde nog snel een klein busje bij National. Opdat de TVM-familie behoorlijk kon reizen en niet afhankelijk was van shuttlebusjes van de organisatie. Bart riep dat er al schaatsers van zijn stal in Utah aanwezig waren en die reden ook al een auto van de zaak.
"Hein Otterspeer is deze weken bij ons als stagiaire, die jongen kan heel goed gaan worden", gaf Bart me nog als interessant nieuwtje mee alvorens hij naar de stad reed waar hij enige tijd gewoond heeft.
In Salt Lake City waaiden ze naar alle kanten uit, naar hotels, naar restaurants en naar de avond van Valentines Day. Buiten was het 14 graden en deed niets aan een Wereldbeker schaatswedstrijd denken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden