Pikante e-mails en foto's breken Amerikaans Congreslid toch op

BAS DEN HOND

Het uitwisselen van hitsige e-mails en tweets, compleet met foto's van zijn geslachtsdeel, heeft het Democratische Congreslid Anthony Weiner uiteindelijk zijn zetel gekost. Gisteravond kondigde hij zijn aftreden aan.

De kwestie kwam aan het rollen doordat Weiner (46) op 27 mei per ongeluk een Twitter-boodschap die voor één persoon bestemd was, aan de hele wereld stuurde. De tweet verwees naar een foto van zijn goedgevulde onderbroek. In eerste instantie beweerde hij dat zijn Twitter-account gekraakt was, maar er doken meer foto's op, ook zonder onderbroek. Vorige week erkende Weiner dat hij had gelogen en de laatste jaren met een half dozijn vrouwen, die hij alleen via internet kende, online had geflirt. Hij schaamde zich diep, maar aftreden weigerde hij.

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, die in februari nog afscheid moesten nemen van een collega die foto's van zijn ontblote bovenlichaam had rondgestuurd, reageerden ingehouden. Hun werk werd gedaan door de nieuwszenders en de satirische programma's. Dat Weiners naam in het Engels klinkt als 'piemel' was nog maar het begin van de feestvreugde. Ook het feit dat hij speciaal ex-president Bill Clinton had gebeld om zijn excuses te maken, wekte hilariteit - diens avonturen met een stagiaire in het Oval Office zijn misschien wel vergeven, maar niet vergeten.

Voor het Congreslid was het echter logisch om dat te doen: Clinton sloot vorig jaar het huwelijk tussen Weiner en Huma Abedin, een naaste medewerkster van Hillary Clinton. Weiner is daarmee in zekere zin in die politieke familie getrouwd. Hij stond bekend als een zeer ambitieus en niet al te subtiel opererend politicus, en zou zijn zinnen hebben gezet op het burgemeesterschap van New York. Opiniepeilingen onder bewoners van zijn district in de stad New York wezen uit dat hij voor hen niet weg hoefde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden