Pijpleiding tussen Irak en Turkije gereed voor gebruik

ANKARA, DARABUN (AP, Reuter) - Volgens een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Irak is de pijpleiding tussen Irak en de Turkse haven Yumurtalik aan de Iraakse kant klaar voor gebruik. De 986 kilometer lange leiding was gesloten na de Iraaks invasie in Koeweit. Een deel ervan werd door Iraakse Koerden vernield.

“Toen ik de installaties afgelopen vrijdag bezocht, waren de reparaties zowel aan de leiding als aan het pompstation nabij Zakho voltooid”, zei gisteren Poul Dahl, commandant van de VN-troepen die de leiding bewaken.

Dat de installaties gebruiksklaar zijn, wil niet zeggen dat er direct olie zal stromen naar de terminal aan de Turkse Middellandse-Zeekust. Irak en de Verenigde Naties onderhandelen nog steeds over een beperkte hervatting van de Iraakse olieleveranties in ruil voor levering van voedingsmiddelen en medicijnen. Als gevolg van de boycot tegen Irak sinds de Golfoorlog heeft de Irakese bevolking groot gebrek aan elementaire levensbehoeften. VN secretaris Boutroes-Ghali en de Irakese vice-premier Aiz zetten op 8 april hun onderhandelingen over de voedselleveringen voort.

Voor een ongestoord functioneren van de pijpleiding is het van belang dat een deel van de opstandige Koerden in Irak heeft toegezegd het gebruik niet te zullen verhinderen. Opstandelingen van de Democratische partij van Koerdistan (KDP) hebben met Bagdad samenwerkt bij een proef om olie door de leiding te laten stromen. De KDP liet een Iraakse regeringsdelegatie, die door het opstandige gebied reisde naar de Turkse kant van de pijpleiding, ongemoeid.

De concessies van de Iraakse Koerden hebben twee redenen. In de eerste plaats willen de Koerden een deel van olie die afkomstig is van de Kirkoek-olievelden waar de pijpleiding begint.

Ook is de voedselsituatie in de door de Koerden beheerste gebieden zeer slecht. Hoewel de voedselprijzen in Irak zijn gedaald, vooruitlopend op een akkoord met de VN, heeft de Koerdische bevolking hier nauwelijks van geprofiteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden