'Pijnlijk tekort aan kennis over uitleveringsrecht'

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - “De ministers van Mierlo en Sorgdrager hebben zichzelf een brevet van onvermogen gegeven. Ze hebben een pijnlijk tekort aan kennis over het uitleveringsrecht laten zien. In élke uitleveringszaak is de verzoekende partij onzeker over wat de buitenlandse autoriteiten in desbetreffende zaak zullen doen.” Advocaat G. Spong, zelf van Surinaams-hindoestaanse afkomst, heeft met gekrulde tenen en plaatsvervangende schaamte naar het debat in de Tweede Kamer gekeken.

Hij heeft de afgelopen jaren zo'n driehonderd uitleveringszaken gedaan en heeft ervaren dat de uitkomst van elke zaak ongewis is. Dat geldt ook voor staten die een dergelijk verzoek aan Nederland doen. Zo hebben de Amerikaanse autoriteiten jaren in onzekerheid verkeerd of een Amerikaans echtpaar dat verdacht werd van het kweken van wiet uitgeleverd zou worden. Spong: “In dat geval was het ook onzeker wat de rechter zou doen.”

Spong volgt de ontwikkelingen in Suriname op de voet vanwege zijn Surinaamse achtergrond én de juridische complicaties. Hij is een fervent tegenstander van Desi Bouterse. “Hij heeft een aantal vrienden en collega's van mij om zeep geholpen en mij opgesloten toen ik als advocaat in Suriname was om een aantal militairen die waren beschuldigd van een tegencoupe bij te staan.” Hij twijfelt er niet aan dat Desi Bouterse veroordeeld zal worden, al is het bij verstek. “Dan kan hij later opgepakt worden.” Hij heeft als advocaat nog geen verzoek binnen van het Openbaar Ministerie om op de een of andere manier bij de vervolging van Bouterse te assisteren, “maar als ik een bijdrage zou kunnen leveren, zou ik het zeker niet laten.”

“Ik hoop van harte dat Van Mierlo lering heeft getrokken uit deze ervaring. Alles bij elkaar is het een knullige vertoning, om na al die drukte terug te krabbelen voor een arrestatie.”

W. Lionarons is redacteur en columnist van het Weekblad Suriname. Hij vindt dat Van Mierlo nodeloos heeft geknoeid door naar Brazilië af te reizen en met Wijdenbosch te onderhandelen. “Hij had zonder meer aan Brazilië om uitlevering kunnen vragen.” Lionarons hoopt dat Bouterse alsnog berecht zal worden, maar denkt dat het moeilijk wordt. “Bouterse is slim genoeg om precies na te gaan wanneer hij Suriname kan verlaten.” Lionarons denkt dat in dat geval Nederland hem bij verstek moet veroordelen. “Dan heeft Nederland een uitspraak gedaan en anders blijf je maar zweven. Politici kunnen eindeloos babbelen en er gebeurt niets.”

Schrijfster Astrid Roemer is net terug uit Suriname en maakt zich ernstige zorgen. “Ik vind niet dat een conflict tussen de Nederlandse overheid en een deel van de Surinaamse bevolking alle Surinamers mag benadelen.” De Surinaamse maatschappij begon net te draaien en nu wordt de onrust weer aangewakkerd. “Ik ben bang dat we weer 30 jaar teruggegooid worden.” Als de politiek onzorgvuldig handelt en met spierballen, macht en prestige conflicten aanwakkert, zal volgens Roemer er eerst chaos in de politiek ontstaan die vervolgens naar de maaschappij buiten het parlement overslaat. “Het conflict in Bouterse zelf wordt dan ook aangewakkerd en hij zal met spierballen, macht en prestige antwoorden. Bouterse staat voor het eerst in 20 jaar open voor verhoor, dat is toch een enorme verandering?” Roemer is bang dat de chaos van 1980 en 1982 terug zal keren. En ze ziet de tekenen in Suriname al. “Als je ziet hoe mensen zich op straat uitdrukken, merk je al dat ze in een loyaliteitsconflict zitten.”

Roemer is een voorstander van de rechtsgang, mits die de stabiliteit van het land niet in gevaar brengt.

“Als hij in Brazilië gearresteerd was, dan was er een uitslaande brand in Paramaribo ontstaan, daar zijn zeker de tekenen voor.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden