Commentaar

Pijnlijk om te zien hoe het bisdom lijkt aan te sturen op een breuk in de kerk

© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

De hoogoplopende twist rond de benoeming van hulpbisschop Mutsaerts tot pastoor in de San Salvatorparochie in Den Bosch legt bloot wat al langer gaande is in de rooms-katholieke kerk: een hernieuwde confrontatie tussen gelovigen en kerkleiding. Voor wie de christelijke boodschap ter harte gaat, is dat pijnlijk om te zien.

De San Salvatorparochie heeft een eigen, liberaal karakter, waarin ruimte is voor protestantse voorgangers, uitgetreden priesters, samenwonende kerkleden en homo's die hun relaties willen laten zegenen. Dat het bisdom daar niet gelukkig mee is, hoeft geen verbazing te wekken, maar het is treurig te moeten vaststellen dat de kerkelijke autoriteiten het niet kunnen opbrengen de verantwoordelijkheid voor de geloofspraktijk aan de parochie zelf over te laten.

Het gaat er niet alleen om dat de conservatieve standpunten van hulpbisschop Mutsaerts botsen met die van de San Salvator-parochianen, het is vooral zijn rechtstreekse vijandigheid en honende toon die de zaak op scherp stelt. In 2009 schreef hij dat deze kerk 'al lang was uitgeleverd aan de heidenen'. Hij sprak van 'quasi-liturgie en pseudobijbelse prietpraat'. "Er zal publiek voor zijn, maar Gods Zoon komen we hier niet meer tegen."

Zou het bisdom werkelijk verwachten dat de auteur van dergelijke woorden kan functioneren als herder van deze kerk? Het is alsof men willens en wetens aanstuurt op een breuk. Daarmee zou de reeks incidenten van de afgelopen tijd (het weigeren van de communie aan een homoseksuele prins carnaval in Reusel, het weigeren van een kerkelijke uitvaart na euthanasie aan een gelovige in Liempde) uitmonden in de feitelijke verwijdering van een hele parochie die niet voldoet aan de kerkelijke leer. Mutsaerts gaf in 2009 al een hint in die richting: de San Salvator-leden moesten 'maar gewoon weg' gaan: "Richt je eigen sekte op en schaf zelf een pand aan."

Kerkrechtelijk is tegen de gang van zaken niet veel in te brengen: bisschop Hurkmans kan in elke parochie benoemen wie hij wil, dus ook hulpbisschop Mutsaerts in de San Salvator. Maar als het komt tot een breuk, wat is dan de winst?

De leden van deze parochie, die op hun eigen manier met hart en ziel katholiek zijn, zullen elders hun geloof vorm blijven geven - dat verandert niet. De kerkleiding zal menen de zuiverheid van de leer te hebben verdedigd, maar intussen zullen vooral wonden zijn geslagen en zal het karakter en het aanzien van de kerk zijn geschaad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden