Pijn bij vissen is debat waard, overbevissing staat intussen vast
De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
Nietsvermoedende hengelaars kregen zo'n 35 jaar geleden, tijdens het staren naar hun dobbertjes, voor het eerst naar het hoofd gesmeten dat zij 'moordenaars' waren. Dierenactivisten begonnen toen bij geliefde visstekjes onnodig dierenleed aan te kaarten. Dat vissen pijn konden lijden was volgens die toenmalige actievoerders eenvoudig te zien aan het gespartel van de voorntjes en brasems aan de vlijmscherpe weerhaken.
Hun protest tegen de pijnlijke dood van vissen werd meestal weggelachen. Maar dat zagen we de afgelopen decennia wel vaker bij debatten over dierenleed. Net zo vaak kwam er wel een omslag. De aanvankelijke scepsis over de noodzaak van meer dierenwelzijn in varkensstallen, kippenindustrie of kalvermesterij is tegenwoordig veranderd in een verstandiger maatschappelijke discussie. Over plofkippen en kiloknallers halen steeds minder consumenten nonchalant de schouders op.
Het debat over welzijn voor vissen gaat een volgende fase in nu het onverdoofd slachten van de miljoenen tonnen consumptievis uit zee en viskwekerijen door professionele vissers wordt aangekaart.
De vraag of een vis pijnbeleving kent is intussen niet voor honderd procent opgelost. Actiegroep Wakker Dier en de Partij voor de Dieren menen dat het wetenschappelijk 'onomstotelijk' vaststaat. Maar op de Wageningen Universiteit wordt nog altijd volgehouden dat pijn bij vissen niet zo simpel valt aan te tonen.
Laat de discussie over pijn bij vissen vooral verder gaan. Hoe meer bewijs er voor die stelling komt, hoe meer consumenten geneigd zullen zijn hun koopgedrag aan te passen.
Het bedrijfsleven in de visserij kan misschien uit voorzorg verdovingssystemen bij kwekerijen ontwikkelen, om de zalm- of kweektarbot fatsoenlijker te doden. Veel lastiger is dat op grote industrieschepen op volle zee, maar wie weet. Keurmerken voor diervriendelijkheid kunnen bedrijven daartoe wel verlokken.
Als de pijndiscussie over vissenwelzijn maar niet afleidt van een veel groter probleem.
Volgens de cijfers uit 2014 van de VN-voedsel- en landbouworganisatie FAO wordt momenteel 29 procent van commercieel beviste bestanden overbevist. 61 procent wordt maximaal bevist en verdraagt geen verdere toename van de visserijdruk.
Over de pijnkwestie bestaat onder wetenschappers nog aarzeling. Over de overbevissing van zeeën en oceanen bestaat geen enkele twijfel.
undefined