Pijlstaartrog spookt in olympisch water Tokio

zwemmen | Volgens de nieuwe technisch directeur van de KNZB, André Cats, staan de zaken er in het zwemmen weer goed voor.

ELINE VAN SUCHTELEN

Een prachtig olympisch zwembad en een hotel op vijf minuten afstand. Betere omstandigheden kan de bondscoach van de Nederlandse zwemmers, Marcel Wouda, zich niet wensen op de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Voor zijn openwaterzwemmers is er nog wel een probleem. De dodelijke pijlstaartrog, in 2009 werd de Australische krokodillenjager Steve Irwin dodelijk gestoken door de vis, zou er rond zwemmen op een trainingslocatie.

"Er zijn twee baaien waar je kunt trainen. In één baai zijn netten, maar in de ander zouden die roggen zijn", vertelde Wouda gisteren tijdens een persbijeenkomst van de zwembond op de Swim Cup in Eindhoven. "Ik wil zeker weten dat mijn zwemmers geen gevaar lopen."

In Tokio staat de Nederlandse zwemploeg over drie jaar voor de opgave om een olympisch trauma te doen vergeten. In Rio werd voor het eerst in 24 jaar geen medailles in het zwembad gehaald. Succes was er wel in het open water met twee olympisch kampioenen: Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal.

Toen André Cats vijf maanden geleden aan zijn nieuwe taak als technisch directeur bij zwembond KNZB begon, wensten mensen hem geen plezier. 'Sterkte' was de boodschap die de voormalig chef de mission van de paralympische ploeg veelvuldig te horen kreeg.

Na het drama in het olympisch zwembad stelde een evaluatiecommissie dat onderlinge ruzies in de staf er onder meer voor hebben gezorgd dat de ploeg niet optimaal kon presteren. Daar kwam nog een brief van boze regiotrainers, die zich zorgen maken over de toekomst van de zwemsport in Nederland, bovenop.

Dat was toen. Vijf maanden later staat Cats met een glimlach de pers te woord. Hij heeft geen spijt van de baan. Sterker nog: de zaken staan er goed voor volgens de technisch directeur die zich moet verdelen over de vijf zwemdisciplines wedstrijdzwemmen en open water, waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen.

Cats heeft ervoor gekozen om niet meer structureel met een teammanager te werken. Tot Rio was Aad van Groningen, ooit de rechterhand van Jacco Verhaeren, het vertrouwde gezicht in de mixed zone. Van Groningen lag in de aanloop naar de Spelen met technisch directeur Joop Alberda in de clinch, waardoor Alberda vlak voor Rio opstapte.

De ruzie tussen de twee zorgde voor een hoop ruis in de groep. De functie van Van Groningen zal nu worden ingevuld door iemand die op toernooibasis inspringt. Volgens Cats is de rust terug en praat men weer met elkaar.

De zwemploeg gaat tegenwoordig niet meer in de winters naar trainingskampen op het Thaise Phuket. Thailand is uit kostenoverwegingen vervangen voor het Spaanse Málaga. De bond koos ook voor een andere locatie omdat de zwemmers na Thailand vaak last hadden van een jetlag waardoor ze soms ziek werden.

Met een frisse wind en nieuwe koers hoopt Wouda dat zijn zwemmers op de WK in Boedapest komende zomer hun beste seizoensprestatie neerzetten. Op de Spelen in Rio lukte dat van de 22 starts slechts drie keer.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden