Pijlinktvis, nieuwe Noordzeeschat

Er zwemmen door de klimaatverandering steeds meer nieuwe diersoorten in de Noordzee. Slimme ondernemers spelen daar op in.

Nog voor de aftocht hebben meeuwen de inktvisboot SL-9 ’Johanna’ al gevonden. Het schip van Anton Dekker van Zeevisserijbedrijf A.H. Dekker BV vertrekt uit de haven van Scheveningen, op zoek naar pijlinktvis in de Noordzee.

Dekker heeft de Noordzee zien veranderen. „Sinds een jaar of twintig zie je door de opwarming van de aarde nieuwe diersoorten, zoals pijlinktvis en rode mul.”

Hij besloot om zich in de inktvis te verdiepen en reisde daarvoor de wereld af. Nu is hij de eerste Nederlandse visser die op grote schaal naar pijlinktvis vist.

Aan boord is ook schipper Eric van Linden, die al ruim zeven jaar voor Dekker werkt. Hij zag hoe de quota op tong en schol het vissen bemoeilijkten. Ook de brandstofprijs bleef maar stijgen. Van Linden: „Dat probleem hebben we nu niet meer. Voor de vangst van pijlinktvis is veel minder brandstof nodig, omdat het schip vaak stil ligt. Omdat de pijlinktvis zich binnen een jaar voortplant, is er geen gevaar voor overbevissing.” Maar het levert vooral veel geld op. Van Linden: „Ooit kreeg je 3,50 euro per kilo. Nu is dat 7 à 8 euro, en wel 10 euro in het laagseizoen.”

De SL-9 ’Johanna’ is uitgerust met moderne visapparatuur. Aan weerszijden staan machines, die vislijnen gecontroleerd het water in laten. Een rij felle lampen lokt pijlinktvissen naar het schip. Het kunstaas aan de elektronisch aangestuurde lijnen wordt in beweging gebracht, waardoor het aas schittert en pijlinktvissen aantrekt. Dit zogenaamde squidjiggen ontdekte Dekker in Japan. „In het land van de rijzende zon bootsen vissers met lichten de opkomst en ondergang van de zon na om inktvissen te lokken.”

Het vergt weinig brandstof, laat de bodem nagenoeg met rust en kent geen bijvangst, wat het een gerichte en duurzame vismethode maakt.

Naast het squidjiggen vist Dekker overdag met netten op andere soorten, omdat de markt voor pijlinktvis in Nederland nog beperkt is. Binnen Europa zijn vooral Frankrijk en Italië grote afnemers. De inktvisvangst van donderdagnacht is nagenoeg nihil. Wel komen er netten vol platvis en rode mul het laadruim binnen, die de vissersploeg behendig schoonmaakt. Dekker ziet een pijlinktvis die als verstekeling in het net terecht is gekomen en ontleedt het weekdier vol enthousiasme. „Zie je die ruggegraat? Dat is net plastic.”

Dekker vermoedt dat het visseizoen nog wel zes, zeven weken door kan gaan. „Pijlinktvissen moet je rustig lokken. Dat vergt geduld, veel geduld.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden