Pijbes van Rijks naar particulier Voorlinden

Bouwer begint aan nieuw avontuur bij verzamelaar Van Caldenborgh

HENNY DE LANGE en REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Met zijn verrassende overstap van het Rijksmuseum in Amsterdam naar een particulier museum geeft directeur Wim Pijbes een onverwachte wending aan zijn carrière. Gisteren werd bekend dat hij vanaf juli algemeen directeur wordt van Museum Voorlinden in Wassenaar, dat nog in aanbouw is. In september gaat het open. Het wordt gebouwd door Joop van Caldenborgh, oprichter van het Rotterdamse chemiebedrijf Caldic, voor zijn omvangrijke collectie moderne en hedendaagse kunst van internationale allure.

Wim Pijbes (Veendam, 1961) geeft sinds 2008 leiding aan het Rijksmuseum, dat hij door een ingrijpende verbouwing loodste en internationaal op de kaart zette. Sinds de heropening in 2013 zijn de bezoekersaantallen verdubbeld tot 2,4 miljoen.

Van Caldenborgh en Pijbes kennen elkaar goed. Pijbes is bestuurslid van Museum Voorlinden. Van Caldenborgh: "Ik heb hem geen huwelijksaanzoek gedaan, maar al pratend ontstond het idee dat hij hier directeur zou kunnen worden. Hij heeft precies de kwaliteiten en ook de reputatie die ik belangrijk vind voor het leiden van een museum. Pijbes begrijpt heel goed hoe je mensen aangenaam kunt verrassen in een museum. Hij is een echt mensenmens en kan ook nog managen. Dat is een zeldzame combinatie."

Pijbes wilde zelf gisteren geen toelichting geven op zijn overstap. Hij volstond met een korte verklaring dat hij bij het Rijks, 'een van de mooiste musea van de wereld, met veel plezier de taken heeft volbracht die hij bij zijn aantreden had gesteld'. Verder laat hij weten 'enorm uit te zien om de combinatie van moderne en hedendaagse kunst in een splinternieuw museum gelegen in een fantastisch natuurgebied samen met een enthousiast team te mogen lanceren'.

Museum Voorlinden ligt op een landgoed van 40 ha op de grens met Den Haag. Het nieuwe museum is volledig particulier gefinancierd. Het duinzandkleurige gebouw, van architect Dirk Jan Postel van het Rotterdamse bureau Kraaijvanger, gaat zo veel mogelijk op in het landschap.

Van Caldenborgh gaat zich niet bemoeien met de dagelijkse leiding van zijn museum. "Wim Pijbes is de kapitein. Hij gaat over het museum. Ik ga me vooral bezighouden met de tuin." Suzanne Swarts is de artistiek directeur.

Het museum gaat niet alleen uit de eigen collectie presenteren, maar zal jaarlijks ook drie tot vier tijdelijke tentoonstellingen maken. Het museum opent met een postuum eerbetoon aan de Amerikaanse schilder Ellsworth Kelly (1923-2015).

de verdiepinG 4 Meer nieuws

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden