Pietje precies van de kroketten

Johan de Borst, oprichter van snackbar Febo, is niet meer. Zijn nalatenschap: 58 filialen, verspreid over het land, en roemruchte kroketten.

 • Al meer dan zestig jaar snacken uit de muur
 • Het zou gaan zoals Johan de Borst dat wilde. De oprichter van snackbarautomatiek Febo, die vorige week donderdag op 88-jarige leeftijd overleed, hield de touwtjes graag in eigen handen. Het recept van zijn kroket kende alleen hij en hij sleutelde er eindeloos aan. Want De Borst wilde een eigen product, met een eigen smaak.

  Toen zijn inmiddels befaamde kroket in de jaren zestig van de vorige eeuw steeds populairder werd, piekerde hij er niet over de productie in handen van anderen te leggen –bang als hij was dat de kwaliteit zou verminderen.

  Een strenge baas, zegt Wim Blom over De Borst. Blom begon in de jaren zestig als manusje-van-alles voor De Borst te werken. De trouwe werknemer werd de eerste persoon aan wie De Borst een franchise-Febo verkocht.

  „Hij was heel perfectionistisch”, zegt Blom. In zijn eigen Febo aan de Ferdinand Bolstraat gaat Blom met zijn vinger over de spreuk ’Eet smakelijk’ boven de automaten vol kroketten en hamburgers. Hij laat zijn vinger zien: schoon. „Die vinger kón niet vies zijn. Dat mocht niet. Bij De Borst stond niemand stil. Als er geen klanten waren, dan stond het personeel standaard te poetsen.”

  Johan de Borst hield van aanzien, vertelt Bloms dochter Therèse. Zij werkt al 25 jaar in de Febo van haar vader. „Hij vond het niet leuk als je amicaal met hem deed. Hij was ’meneer De Borst’, en je moest hem met respect behandelen. Dat ging vanzelf want het was een man met charisma.” Dat respect had De Borst ook voor de familie Blom. Wim Blom: „Hij leefde mee met iedereen die de Febo net zo’n warm hart toedroeg als hij.”

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden