Pieterpad maakte wandelen populair

Een club wandelaars rust uit langs het Pieterpad, ter hoogte van Valkenburg. (FOTO CHRIS KEULEN)

In 1983 werd het Pieterpad in gebruik genomen. Inmiddels hebben een miljoen mensen de weg tussen Pieterburen en de St. Pietersberg afgelegd.

Het Pieterpad staat niet te boek als het mooiste lange afstandswandelpad van Nederland, maar is wel de beroemdste. Sinds het pad in 1983 in gebruik is genomen, heeft wandelen door eigen land een flinke opmars gemaakt.

Aan de wieg van het Pieterpad stonden Bertje Jens en Toos Goorhuis, dames op leeftijd, wandelend met de topografische kaarten van Pieterburen in Groningen naar de St. Pietersberg bij Maastricht. De wegen rondom de dorpen waren nog rustig, van uitdijende dorpskernen was vaak nog geen sprake. „De route werd toen uitgezet op openbare wegen en paden, dat zou nu niet meer gebeuren”, zegt Wim van der Ende, die jarenlang samen met Goorhuis de route besprak en tot anderhalf jaar geleden voorzitter van de Werkgroep Pieterpad was. „Nederland is veranderd, de verbindingswegen zijn veel drukker. Als wandelaar sta je onderaan de pikorde en word je door het verkeer zo de berm ingejaagd.”

De route is nu voor ruim vijftig procent onverhard. Daarom wordt de oude Pieterroute eens in de zoveel tijd aangepast. De knelpunten resulteren in omleidingen. Er zijn veel meer ’achterommetjes’ bij gekomen, weg van de drukte. In Drenthe werd vorig jaar nog een recht bospad vervangen door een minder saai ommetje door een natuurgebied, de Koelanden langs het Andersche Diep.

Net als bij Jens en Goorhuis wordt nog steeds nauwkeurig gekeken welke weg de beste keuze is. „Urenlang bespreken vrijwilligers de route”, vertelt Rob de Lange, directeur van Nivon Natuurvrienden, de uitgever van de Pieterpad-wandelgidsen. „Of je linksom moet of rechtsom, want links heb je een mooi molentje en een beekje en rechts heb je zicht op een bijzonder landschap. Wat is nu het prettigste pad voor de wandelaar, hoe zorg je voor afwisseling?”

Vanaf het prille begin stond vast dat het een mooie route moest worden. Niet van toeristisch hoogtepunt naar hoogtepunt, maar het pad moest Nederland laten zien. En beleven. „Mensen moeten zelf merken hoe bijzonder het landschap is”, zegt De Lange. Op internet en in dagboeken zijn inmiddels de favoriete gedeeltes van de route bekend: de ongereptheid van het Ballooërveld, de uitzichten van de Overijsselse ’bergen’, Zuid-Limburg, de landgoederen in de Achterhoek en het open landschap in Noord-Groningen. „Tijdens de route van 481 kilometer kom je ongelofelijk veel verschillende landschappen tegen, waardoor dit pad als geheel beroemd is geworden”, aldus De Lange. Bakkerijen verkopen langs de route Pieterpadkoeken, in restaurants serveren ze de Pieterpadlunch.

Volgens de uitgever hebben zo’n miljoen mensen in 26 jaar het Pieterpad bewandeld, hoewel grondige metingen ontbreken. „We hebben een kwart miljoen gidsjes verkocht. Elk boekje wordt gemiddeld door vier personen gebruikt”, becijfert De Lange. „Er is een kleine groep die het Pieterpad in één keer loopt, vaak spreiden mensen het traject over meerdere weekenden of vakanties. Want als je de helft of driekwart hebt afgelegd, wil je het laatste deel ook lopen. Het blijft toch een prestatie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden