Pieterburen lijkt zeehonden te verliezen aan Lauwersoog

null Beeld anp
Beeld anp

De kans is groot dat zeehondencrèche Pieterburen verhuist naar Lauwersoog. Volgens Henk Bleker, voorzitter van de raad van toezicht van de crèche, wordt komende week over een eventuele verhuizing gesproken met burgemeester en wethouders van de gemeente De Marne, waarin Lauwersoog ligt. Bleker zegt bij de staf van de zeehondenopvang de wens te proeven om Pieterburen te verruilen voor Lauwersoog.

Er waren al vaker verhuisplannen bij de crèche die in Pieterburen nooit subsidie kreeg. Harlingen en Delfzijl toonden belangstelling. In 2007 kondigde oprichtster Lenie 't Hart aan naar Delfzijl te vertrekken. Die plaats was bereid met 2 miljoen euro garant te staan bij het aanvragen van 13 miljoen subsidie uit het Waddenfonds. Uiteindelijk bleef de crèche in Pieterburen.

Zeven jaar later breekt 't Hart met haar crèche, uit onvrede over het beleid van directeur Niek Kuizenga die haar in 2012 opvolgde.

Kuizenga zelf wil niks zeggen, maar verschillende bronnen bevestigen dat hij naar Lauwersoog lonkt. In de haven, waar de boot naar Schiermonnikoog aankomt en vertrekt, worden miljoenen geïnvesteerd. Een zeehondencrèche annex educatief centrum zou een mooie toeristische trekpleister zijn en mogelijk kunnen rekenen op de broodnodige subsidie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden