Pieter van Vollenhoven: Enerzijds, anderzijds

Wat zegt u: of ik ga vissen?" Pieter van Vollenhoven, overmorgen 75 jaar, hield zich van de domme. Geen wonder, want het ging om een Zeer Geheime Kwestie: zal Koningsdag er in 2015 heel anders uitzien, bijvoorbeeld zonder de familie Van Vollenhoven? "Nee, ik vroeg: gaat u het missen?", herhaalde NOS-verslaggever Menno Reemeijer. "Dat denk ik niet", reageerde Van Vollenhoven, "want er komen steeds nieuwe dingen in het leven." Het was een van de vele cryptische antwoorden die de konings-oom gaf op het telkens terugkerende thema.

Dichte mist vulde de beeldbuis. Tegen Jeroen Snel ('Blauw bloed', EO): "Je weet het niet, hè? Het kan zomaar zijn dat ze niet zonder ons kunnen." En tegen Antoin Peeters ('RTL Nieuws'): "Vermoedelijk is het volgend jaar niet hetzelfde, maar als u meer wilt weten, gaat u dat een flinke duit kosten."

Van Vollenhoven sloeg zich zorgeloos door deze eerste Koningsdag heen. "De mensen die er geen zin in hebben, komen niet. Daarom is de sfeer altijd goed", verklaarde hij aan Reemeijer. De verslaggever zweeg eerbiedig, wetende dat hier geen speld tussen te krijgen was. Niettemin greep zijn royalty-collega Kysia Hekster de klip en klare Van Vollenhoven-logica aan voor een ingewikkelde vervolg-redenering. "Misschien", zei ze wijzend op de afbrokkelende steun voor de monarchie (van 78 naar 69 procent), "hebben de wegblijvers waarover Van Vollenhoven sprak zich nu ineens gerealiseerd dat ze niet voor deze staatsvorm zijn."

Ook zij roerde de Zeer Geheime Kwestie aan. "In 2015 wordt alles anders, maar niemand weet precies hoe." Was het vooral een media-spelletje, zoals Hekster suggereerde, of werd er op het paleis al serieus over een andere opzet gesproken, wat Peeters ons vertelde? De kijker bleef in het vage. 'Pauw & Witteman'hield het er veiligheidshalve maar op dat Willem-Alexander in zijn rol van koning vermoedelijk niet met wc-potten zou gaan smijten, zoals op 30 april 2012. "Hij doet geen afstand van de troon, maar wel van de pot", vatte Jeroen Pauw het inzicht adequaat samen.

De vorst zelf sprak aan het eind van Koningsdag het verlossende woord: "Waarom iets veranderen wat een succes is?" Is het dus tóch allemaal media-gespeculeer, en bestaat er helemaal geen Zeer Geheime Kwestie? "Ja, toch wel", meende 'EénVandaag'-verslaggeefster Esther Eikelenboom. "De koning doelde alleen op dít jaar", las ze blijkbaar zijn gedachten. "In 2015 wordt alles anders."Hoe dan? Dat wist Eikelenboom niet. "Zou een defilé iets zijn?", probeerde presentator Bas van Werven radeloos.

Alles best, zolang ze ons maar niet Astrid Kersseboom afpikken. Zij is het vrolijkste nummer van de hele NOS ('als Beatrix in het wild met iemand praat, is ze lekker los') en daarom de beste Oranje-presentatrice denkbaar. En hopelijk zien we ook volgend jaar weer Annemarie Jorritsma in oranje verpakt achter haar eigen kraam op de vrijmarkt in Almere: "Antiek, schoenen, een strijkplank, ik heb van alles. De mensen dingen behoorlijk af."

Maar helaas, slechts één ding is nog zeker. Van Vollenhoven blijft zijn verjaardag op 30 april vieren, zo peuterde de NOS bij hem los. Hoe dan ook, een hele geruststelling na deze uiterst verwarrende Koningsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden