Pieter Tiddens neemt kinderwereld op de hak

Anita Twaalfhoven

Cabaret

’De Laatste Keer Kindercabaret’ van Pieter Tiddens is te zien: 27/2 in Zaandam, 29/2 in den Helder, 1/3 in Hoorn, 2/3 in Utrecht. Touree t/m 13/4. Info: 020-5248332 of www.pietertiddens.nl

Drie mannen in jurkjes met blote armen zingen een lied en doen een suf dansje met steeds dezelfde passen. Net zoals de populaire meidengroepjes K3, Kus of Jumbo, maar dan lekker stuntelig en met een stralend domme glimlach. In ’De Laatste Keer Kindercabaret’ staat Pieter Tiddens met zijn twee technici op het toneel in een persiflage op de kinderpopcultuur.

Het is de derde in de reeks kindercabaretvoorstellingen waarin hij steevast de commercie op de hak neemt. Alle kinderen willen hamburgers eten bij McDonalds, kijken naar de tekenfilms op Nickelodeon en zingen mee met de cd’s en dvd’s van de meiden van K3. Maar is dat wel zo leuk?, vraagt hij het jonge publiek.

In de eerste voorstelling in de reeks, met de titel ’Kindercabaret’, liet hij zien dat je juist ’cool’ bent als je jezelf durft te zijn. In ’Nog Meer Kindercabaret’ gaf hij een cursus assertiviteit voor kinderen en in ’De laatste Keer Kindercabaret’ prikt hij de leugens door van een lege fantasiewereld.

Zo wordt ’De als je de beste BAND’ van de drie mannen gesponsord door de makers van ’slakkenslijm’: een fantastisch product voor een mooie huid. „Als slakken hun huisjes met hun eigen slijm repareren, is het ook goed om op je huid te smeren.” Het kost maar duizend euro en je krijgt een spelcomputer erbij cadeau!

Ook vraagt hij zich af wat het verschil is tussen ’mooi’ en ’lelijk’. Op een projectiescherm verschijnt de foto van een monsterlijke pin-up met gigantische siliconenborsten en een griezelig opgeblazen zoenmond. „Die vrouw is niet mooi maar heel erg eenzaam”, luidt het commentaar. Leuk is ook het liedje over mooie mensen dat Pieter Tiddens zingt voor een camera die zijn gezicht als een lachspiegel vervormt.

De drie heren van ’De als je de beste BAND’ zijn niet bang om voor schut te staan. Hun harige armen en benen steken potsierlijk uit de felgekleurde jurkjes die ze de hele voorstelling blijven dragen.

Zelf gaat Tiddens gekleed in een exemplaar van rood fluweel dat hem zó afschuwelijk staat dat je niet weet of je moet lachen of huilen. De liedjes met de band domineren in deze voorstelling en dat is een beetje jammer, want het gaat ten koste van de persiflages die de vorige voorstellingen zo origineel maakten.

Het aardige van het kindercabaret is nu juist dat hij, net als reguliere cabaretiers dat doen met de wereld van volwassenen, de kinderwereld op de hak neemt. Maar gelukkig is het niet écht de laatste keer kindercabaret, want de ondertitel luidt ’lessen in liegen’. De volgende voorstelling in de reeks heet ’Vooruit, nog één keer kindercabaret’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden