Pieter 'Pitbull' Omtzigt erkent onzorgvuldig handelen bij MH17-bijeenkomst

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.Beeld ANP

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt betreurt het dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld door een nepgetuige aan het woord te laten over de MH17-ramp. Dat zegt hij op Twitter.

"In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik", aldus het Kamerlid. Uit een bericht in NRC Handelsblad van zaterdag blijkt dat Omtzigt een Oekraïense man twijfel heeft laten zaaien over de vliegramp in een zaal vol nabestaanden.

De krant schrijft dat op basis van geluidsopnamen en sms-verkeer waarover ze beschikt. De Oekraïner sprak tijdens een bijeenkomst op de Vrije Universiteit in Amsterdam in mei van dit jaar een tekst uit die door Omtzigt zou zijn opgesteld. Zelf verbleef de Oekraïner tijdens de ramp elders.

Volgens het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17-ramp is het toestel neergehaald door een Russische Buk-raket. Maar de getuige verklaarde dat hij andere toestellen in de lucht had gezien op het moment dat de MH17 werd neergeschoten. Vanuit Rusland is gesuggereerd dat het toestel is neergehaald door een Oekraïense straaljager. Tegen NRC heeft Omtzigt gezegd dat hem niet duidelijk was of de man in Nederland al was gehoord en of de verklaring uit Duitsland wel bij het onderzoeksteam was aangekomen. Ook zegt hij tijdens een voorgesprek niet te hebben begrepen dat de man zelf geen ooggetuige was.

Het CDA wil niet reageren op de kwestie-Omtzigt. Een woordvoerder van de fractie zegt alleen dat de vraag of Omtzigt zijn MH17-woordvoerderschap mag behouden 'niet aan de orde' is, want 'de reactie van Omtzigt is de reactie'.

Pitbull

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (43) staat erom bekend dat hij zich als een ‘pitbull’ vastbijt in gevoelige politieke kwesties. Hij oogstte er soms grote waardering voor. Vorig jaar ontving hij nog de Prinsjesprijs, de onderscheiding voor het kamerlid dat door zijn manier van werken het gezag van het parlement versterkt. De jury prees Omtzigt omdat hij ‘zich als een ‘terriër vastbijt in onderwerpen en niet rust voordat ze alle informatie hebben van het kabinet'.

In de jaren dat het CDA in de oppositie zat, maakte Pieter Omtzigt het het kabinet-Rutte regelmatig moeilijk over de afhandeling van de MH17-ramp. Ook dat leverde weer een bijnaam op: ‘de oppositiehengst’. Premier Rutte verweet Omtzigt vorig jaar nog 'een politiek nummertje' te maken van de MH17-ramp. Nog harder was het verwijt achter de schermen bij de VVD-fractie: Omtzigt ‘werpt rookgordijnen op in het MH17-debat’ en ‘pleegt obstructie’, vond men daar, zo bleek onlangs uit het boek van oud-Kamerlid Ybeltje Berckmoes.

Zelf vindt de CDA’er dat hij “alleen wil dat alles rond MH17 goed wordt uitgezocht”, zei hij tegen NRC Handelsblad in een eerste reactie op hun publicatie. Sinds de MH17-ramp werpt Omtzigt zich op als aanjager, die door kritische vragen te stellen de onderste steen boven wil krijgen. Hij laat daarbij geen detail onbesproken.

Zo stelde hij 2015 kritische vragen over het vliegen boven Oekraïne. “De onderzoeksraad die de ramp met de MH17 onderzocht kreeg pas een memo over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne toen ik er vijf keer vragen over had gesteld. Ik ging helemaal los in de Tweede Kamer", zei hij daarover.

De Prinsjesprijs kreeg hij onder meer voor zijn inzet in 2016 voor eerherstel voor professor George Maat, die betrokken was geweest bij de identificatie van de slachtoffers. De patholoog had van minister Ard van der Steur van justitie harde verwijten gekregen omdat hij in een lezing aan de universiteit informatie over de slachtoffers had gedeeld. Een onafhankelijk onderzoek pleitte de professor vrij. Minister Van der Steur kwam door het spervuur van vragen van Omtzigt in grote moeilijkheden. CDA’er Omtzigt werkte in dat dossier nauw samen met D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Beide partijen zitten nu samen in een kabinet.

Omtzigt zit sinds 2003 in de Tweede Kamer voor het CDA, nadat hij met veel Twentse voorkeurstemmen was gekozen. De afgelopen verkiezingen stond hij vierde op de lijst van het CDA; de partij waardeerde zijn kritische houding. Lastig kan het nog voor Omtzigt worden dat juist CDA-leider Sybrand Buma afgelopen week in de Tweede Kamer waarschuwde voor pogingen vanuit Rusland om met desinformatie het debat hier te beïnvloeden.

Omtzigt zet zich in de Kamer in voor meer gevoelige onderwerpen, zoals de pensioenen, de EU-noodfondsen voor Griekenland, de vervolging van christenen in het Midden-Oosten (zijn vrouw is een in Nederland opgegroeide Syrisch-Orthodoxe christen). Hij zit sinds 2004 in de Raad van Europa, een Europees adviesorgaan. Daar opende hij het debat over corruptie onder collega-parlementariërs in de Raad, die toegaven dat zij kado’s hadden aangenomen van de omstreden regering van Azerbeidzjan.

Lees ook: Pieter Omtzigt: Een Twentse terriër die overal op let

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden