Ex-CDA’er Pieter Omtzigt keert vandaag terug in Den Haag. Welk lot is de bij de stemmers populaire parlementariër daar beschoren?
Pieter Omtzigt keert vandaag na zes maanden ziekteverlof terug in de Tweede Kamer. Daar wacht de populaire politicus wel een andere Haagse werkelijkheid. Hij is geen CDA-lid meer en zal voortaan als eenpitter Groep Omtzigt heten.
Omtzigt maakt zijn opwachting ook niet in het vertrouwde Binnenhof, waar hij sinds 2003 rondliep. Het parlement zit nu in een gebouw naast het Haagse station. Het is bijna alsof Omtzigt een nieuwe baan, in een nieuw pand, met een nieuwe medewerker heeft.
Omtzigt bij terugkeer: ik wil het rustiger aan gaan doen
“Ik ga proberen het de komende tijd iets rustiger aan te doen”, zei de oud-CDA’er woensdagochtend bij binnenkomst in het parlement. Ondanks dat vandaag meteen een beladen debat, dat over de evacuatie uit Afghanistan, wacht. Toch wil het Kamerlid “gefaseerd” terugkomen, na maanden van rust. “Maar dit is een intens vak, waarbij je ofwel afwezig ofwel volledig aanwezig bent.” Ook het leven als eenmansfractie zal anders zijn. “Dit is niet wat ik gezocht had, ik had het graag anders gezien”, zegt Omtzigt. Wel heeft hij zin in het Kamerwerk. Aanstaande vrijdag zal hij uit de doeken doen waar hij zijn aandacht de komende jaren op zal richten.
Een klein beetje Kamerlid
Het liefst bijt Omtzigt zich vast in moeilijke dossiers. Maar als eenpitter moet hij leren omgaan met de duizenden onderwerpen die de Kamer per jaar behandelt. Hij moet kiezen welke thema’s hij als Kamerlid zelf gaat volgen, en voor welke onderwerpen hij samenwerking zoekt met andere Kamerleden of fracties. Gaat Omtzigt bijvoorbeeld samenwerken met het CDA? En vooral: hoe gaat hij zijn missie realiseren om het vertrouwen tussen overheid en burgers te herstellen en een nieuw sociaal contract te maken?
Het is geen kleine opdracht die het Kamerlid zichzelf heeft gegeven. Het is altijd pittig om als opgestapt Kamerlid in het parlement overeind te blijven. En het is voor alle parlementariërs die overspannen raken moeizaam om te reïntegreren. Je kunt immers niet ‘een klein beetje’ Kamerlid zijn. Omtzigt wil beide in een keer doen, met officieel slechts één medewerker als ondersteuning.
Met hulp van de familie
Daar hadden in de vorige periode ook Henk Krol en Merel van Kooten-Arissen mee te maken. Krol wist na zijn vertrek bij 50Plus behendig via de media volop aandacht te krijgen. Van Kooten zette zich na haar vertrek bij de Partij van de Dieren op de kaart dankzij haar lidmaatschap van de commissie-Toeslagenaffaire. Zij werd in haar parlementaire werk wel geholpen door haar echtgenoot en moeder, die actief in de Kamer meewerkten.
De Tweede Kamer heeft het werk extra zwaar gemaakt voor afgesplitste Kamerleden. Daar is in 2017 bewust toe besloten, om ‘zetelrovers’ af te straffen. Tot 2017 kregen afgescheiden parlementariërs nog een evenredig deel van het fractiegeld en voldoende spreektijd. Maar de Kamer vond dat een ‘beloning’ op afscheiden. Tegenwoordig krijgen de afgescheiden eenpitters nog maximaal twee minuten spreektijd en maximaal 10.000 euro per maand voor ondersteuning.
Dromen van 100.000 euro
Omtzigt krijgt ook minder vergoeding dan Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging en Sylvana Simons van Bij1, die ook als eenpitter in de Kamer zitten. Deze Kamerleden zijn namens hun fractie verkozen en krijgen ook nog een vergoeding voor het werk van fractievoorzitter.
Alleen voor Liane den Haan, die in mei met ruzie vertrok bij 50Plus, geldt een andere regeling. Na haar vertrek had 50Plus geen enkele zetel meer in het parlement. Volgens het presidium heet dit echter geen zetelroof en Den Haan heet zelfs een ‘fractie’. Den Haan ontvangt nu het fractiegeld van 50Plus, à 100.000 euro per maand.
Omtzigt kan daar alleen van dromen.
Lees ook:
Pieter Omtzigt wil terugkeren als parlementariër
Wat zijn plannen zijn blijft nog even onduidelijk