’Pieter is in veel dingen slordig geworden’

Pieter van den Hoogenband is zijn unieke bewegingspatroon kwijt. Verwaarlozing, gebrek aan slagvaardigheid en een Kafka-achtige organisatie zijn daaraan schuldig.

Met verbijstering keek Wieger Mensonides thuis op televisie naar de nederlaag van Van den Hoogenband. „Die start- en keerpunten waren abominabel, je schaamt je rot. Gênant.”

Van een incident was geen sprake. Het zou de bewegingswetenschapper niet verbazen als de Nederlander vandaag niet eens de finale haalt van de 100 vrij, de discipline waarop hij olympisch kampioen is. „Dat wordt niets, zijn 100 meter is zo ontzettend veel minder dan zijn 200.”

Hij spreekt van verwaarlozing, en niet alleen van de traditioneel zwakke plekken van de drievoudige olympisch kampioen. Ook het veelgeroemde zwembad in Eindhoven in mikpunt van zijn kritiek. Charles van Commenée, technisch directeur van NOC-NSF, spreekt van het ’bad met de gouden kranen’. Mensonides kan niets met de luxe van het Nationaal Zweminstituut Eindhoven.

„Iedereen heeft zijn mond vol over de faciliteiten, maar wat ik nodig heb, is er niet.” In het bad hangen dertien onderwatercamera’s. „Er is niet een camera voor opnames boven water, en juist die heb ik nodig.”

Mensonides analyseerde voor de Spelen van Sydney en Athene het bewegingspatroon van Van den Hoogenband. Toen buiten zijn weten om drie jaar geleden een Amerikaanse starttrainer werd ingehuurd, hield de wetenschapper het voor gezien. „Als je aan de top staat, denk je dat je alles kan en komen er allerlei stuurlui die het beter weten.”

Drie maanden geleden werd hij door bondscoach Jacco Verhaeren teruggehaald. Van den Hoogenband had zich na een herniaoperatie in 2005 naar een behoorlijk niveau opgewerkt, maar voelde dat er iets niet goed zat. „In juni vorig jaar hadden we al besprekingen, maar alles gaat moeizaam. Ik ben er pas op het laatste moment bijgeroepen, veel te laat. Pieter is in veel dingen slordig geworden. De start en keerpunten zijn verwaarloosd, zijn slaglengte houdt te wensen over en zijn duwfase is slecht.”

„Zijn hoge ligging in het water was samen met zijn flexibiliteit en de wijze waarop zijn handen het water pakten uniek. Dat is hij kwijt en dat scheelt seconden. Het is geen kwestie van een aanwijzing geven om dat terug te krijgen. Die techniek moet er inslijpen, zo die al terugkomt. Dat vereist constant aandacht. Eigenlijk moet zijn slag maandelijks worden geanalyseerd.”

Mensonides wil daarbij helpen, maar stuit op onmogelijkheden. „Iedereen heeft zijn mond vol over hopen geld en een fantastisch analysecentrum. Ondanks dat hoerageroep is het allemaal magertjes.”

„Dat centrum ziet er mooi uit, maar ik kan er niets mee. Meetapparatuur is er niet gekomen. Geld hoef ik niet te verdienen, maar zelfs reiskostenvergoeding is een probleem. Er is kennelijk overal geld voor, behalve voor wat echt nodig is.”

„Waarom het zo loopt, weet ik niet. Verhaeren is te kort bondscoach om zaken als subsidieaanvragen er snel doorheen te krijgen. Het is allemaal een beetje Kafka-achtig. Misschien dat men nu is wakker geschud.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden