Pieter Derks 'Misschien is dat de truc: heb geen plan B'

"Soms weet ik op donderdag nog niet weet wat ik vrijdagavond in 'De Wereld Draait Door' ga vertellen. Dan komen de nachtmerries: ik sta er, ik heb niks, ik moet toch. Ik verzin ter plekke iets en het lukt niet. Het is verschrikkelijk eng om te doen iedere keer, maar ook verschrikkelijk leuk. Het voelt eervol om aan het einde van de week het laatste woord te hebben. Ik benader het als een column van tweeënhalve minuut waarbij in elke zin een grap moet zitten. Dat houdt me overeind: als de grappen niet werken, heb ik in ieder geval een verhaaltje verteld. Ik heb daardoor geleerd om to the point te schrijven en binnen twee zinnen met een grap te komen. Daar heb ik veel aan gehad bij het maken van mijn voorstelling 'Van Nature'. Theater blijft toch mijn basis.

Op de basisschool begon ik met het nadoen van André van Duin. Later kwamen Youp van 't Hek en Herman Finkers erbij. Daar begon het entertainen, grappen maken, voor een publiek staan, de aandacht hebben. Daar had ik wel behoefte aan in die tijd, haha. Ik was een rustig, stil, teruggetrokken jongetje. Niet echt de populairste van de klas. Ik kon goed leren, dus daar werd ik wel eens mee gepest. Op een podium staan was mijn manier om toch te stralen.

Als kind zag ik het leven van een cabaretier al voor me. Ik vond het ritme van school verschrikkelijk: elke ochtend vroeg op en dan in die banken zitten. Daar had ik al snel genoeg van. Ik dagdroomde over elke keer in een ander theater staan. Zo kon ik ontsnappen aan de sleur van school. Ik ben er, gek genoeg, nooit van uitgegaan dat het ook kon tegenvallen. Ik heb nooit een plan B gehad. Misschien is dat wel de truc: heb geen plan B.

Wat in mijn droom van 'cabaretier zijn' een grote rol speelde - en speelt - is een oudejaarsconference maken. Dat is echt een van de hogere dingen die je kunt bereiken, vind ik. Recensenten vergeleken mij onlangs met Wim Kan, een groot compliment. Hij is de meester van de oudejaarsconference. Zijn stijl, net als die van Youp, spreekt mij erg aan. Ik heb ook de drang om iets te zeggen over de maatschappij waarin we leven. In de try-outfase slingert zo'n voorstelling nog alle kanten op en er zijn er avonden geweest dat ik stond te preken.

Inmiddels heb ik de toon gevonden om lichtvoetig vragen te stellen en niet te veel het antwoord in het vullen. Maar dat zit wel in mij, om te zeggen: het moet gewoon zo!

In de voorstelling draag ik een lichtroze pak. Dat werkt heel goed, omdat ik daarmee een soort cartoonesk poppetje word. Ik moet mezelf gewoon meteen zo belachelijk mogelijk neerzetten, dan neem ik in ieder geval mezelf niet al te serieus. Dan hoef ik niet bang te zijn dat ik daadwerkelijk ga preken."

Pieter Derks (1984) is cabaretier. Hij speelt in het theater 'Van Nature' en treedt wekelijks op in 'De Wereld Draait Door'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden