Pieter 'de slager' Porsius vertrekt

Topman Pieter Porsius van de Holland Media Groep (RTL 4, 5 en Veronica) stapt op. Dat heeft HMG gisteren bekendgemaakt. Over de reden van zijn vertrek is niets gemeld. De 52-jarige Porsius lag al lange tijd onder vuur. De ondernemingsraad zegde vorige week geleden het vertrouwen in hem op.

Porsius volgde in 1997 de in ongenade gevallen Huib Boermans op als topman bij HMG. Al snel lag hij overhoop met het personeel, ondernemingsraad en vakbonden, omdat hij zonder overleg met rigoureuze bezuinigingsplannen op de proppen kwam. Daar had de Luxemburgse leiding overigens op aangedrongen. Volgens de ondernemingsraad was er een onwerkbare situatie ontstaan binnen HMG door de houding van de president-directeur omdat hij niet goed kon communiceren.

Porsius krijgt bij HMG geen opvolger. De overige leden van de directie behouden hun taken. Ze krijgen een adviseur in de persoon van J. de Keyser van CLT/UFA, een van de aandeelhouders van HMG. De meeste taken waren Porsius al afgenomen.

Porsius werd binnengehaald bij HMG om de winst op te krikken. In 2000 is er een winst van 75 miljoen gulden, voorspelde de nieuwe topman bij zijn aantreden. Dat ging wel gepaard met met grote offers van het personeel bleek korte tijd later. Porsius wilde ruim tweehonderd van de zeshonderd banen saneren en joeg daarmee het personeel tegen zich in het harnas. Verder probeerde hij tevergeefs van het contract met Endemol af te komen. Dat verplicht HMG jaarlijks voor 140 miljoen gulden aan programma's af te nemen.

Porsius stond snel bekend als een botterik en veroverde in Hilversum een hoop bijnamen, zoals 'Pieter de Puinruimer', 'Hakker' en 'De Slager van Hilversum'. Kalificaties die in de media verschenen nadat Porsius zijn eigen pr-beleid beperkte tot een optreden bij Paul de Leeuw.

Voor Porsius' komst, in 1996, maakte HMG drie ton winst op een omzet van 720 miljoen gulden. Een jaartje later 10 miljoen op een omzet van 807 miljoen. Bij zijn aantreden zei hij: ,,Laat mij gaan. Corrigeer mij niet. In het jaar 2000 is er een winst van 75 miljoen. Dat is geen voorspelling, zo gaat dat namelijk gebeuren.'' Dat klopte gedeeltelijk. In 1998 maakte HMG een winst van 73 miljoen. Alleen was de vreugde van korte duur. Het marktaandeel van RTL 4 liep door falikant mislukte ingrepen in de programmering terug en de winst zal dit jaar dan ook een fors stuk lager zijn dan in 1998.

Die 73 miljoen gulden winst is gerealiseerd met bloed, zweet en tranen. Porsius' ingrepen waren keihard. Kort na zijn aantreden verdwenen medebestuurders W. van der Meer de Walcheren en P. Tillieux. Om misverstanden te voorkomen liet Porsius vervolgens een bordje 'president-directeur' op zijn deur schroeven.

Al snel bleek dat hij ruim tweehonderd van de zeshonderd banen bij HMG wilde saneren. Hij wilde contracten niet verlengen, het facilitaire onderdeel T & O verzelfstandigen en hij was van plan tientallen mensen gedwongen op straat te zetten.

Porsius begon met de uitvoering zonder het personeel op de hoogte te stellen. Vervolgens stond iedereen op zijn achterste benen. FNV-bestuurder P. Jekkers in maart 1998 na een gesprek met de topman: ,,Als Porsius niet kan communiceren, moet hij dat overlaten aan anderen.''

Ook bij Endemol liep Porsius een blauwtje. Hij wilde het megacontract, dat HMG tien jaar verplicht om jaarlijks voor 140 miljoen gulden programma's af te nemen, herzien. Maar het entertainmentbedrijf hield HMG aan de gemaakte afspraken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden