Pieter Baan Centrum gaat dicht

Het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Beeld ANP
Het Pieter Baan Centrum in Utrecht.Beeld ANP

Het Pieter Baan Centrum (PBC), de kliniek voor psychiatrisch onderzoek bij verdachten van misdrijven, gaat dicht. Het onderzoek verhuist van Utrecht naar, zeer waarschijnlijk, Almere, Amsterdam en Eindhoven. PBC-medewerkers vrezen voor hun baan en voor de kwaliteit van de rapportages.

De kosten voor het beheer en onderhoud van het Utrechtse pand werden te hoog, melden bronnen. Bovendien kost het veel moeite om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Mede daardoor was de wachttijd voor onderzoek vorig jaar opgelopen tot 23 weken. Staatssecretaris Teeven (VVD, veiligheid en justitie) zette daarom tijdelijke en veelal dure extra krachten in.

Kliniek voldoet niet meer
In zijn jaarverslag over 2011 meldde het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), waarvan het PBC onderdeel is, al dat de Utrechtse kliniek niet meer voldoet. Het NIFP heeft nu de kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven, het Penitentiair Psychiatrisch Centrum Amsterdam (onderdeel van de 'Bijlmer Bajes') en de Oostvaarderskliniek in Almere op het oog.

Het ministerie bevestigt vergevorderde plannen voor sluiting van het PBC. 'Maar het is nog niet helemaal rond', zegt een woordvoerder. 'En er zijn nog veel details die moeten worden uitgewerkt.' Zo is nog niet duidelijk wanneer het PBC dichtgaat en wat de precieze gevolgen voor de werkgelegenheid zullen zijn.

Psychische stoornis
In het Pieter Baan Centrum (genoemd naar de eerste geneesheer-directeur) wordt al sinds 1949 de psychische gesteldheid van verdachten in strafzaken onderzocht. Heeft de verdachte een psychische stoornis? Is hij toerekeningsvatbaar? Moet hij tbs of misschien een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis krijgen opgelegd? Ook tbs'ers over wie advies nodig is voor een beslissing over verlenging van hun behandeling kunnen naar het PBC worden gestuurd. Dat telt 32 plaatsen. Jaarlijks worden zo'n 220 rapportages uitgebracht.

Verschillende bronnen melden dat PBC-medewerkers vrezen voor de kwaliteit daarvan. 'Een terechte vrees', zegt advocaat Job Knoester, die in veel tbs-zaken optreedt en daarom ook veel met het PBC te maken heeft. 'Het PBC is de enige plek in Nederland waar zeer hoogstaand multidisciplinair onderzoek kan worden uitgevoerd. Die kwaliteit raak je kwijt als je op drie verschillende plekken gaat werken. Bovendien gaat dat onderzoek uitgevoerd worden op plekken waar de mensen over wie je rapporteert uiteindelijk misschien wel terechtkomen. Je kunt je afvragen of dat de objectiviteit van het onderzoek ten goede komt.'

Expertise
Zo'n vaart zal het niet lopen, denkt hoogleraar forensische psychiatrie en voormalig PBC-directeur Hjalmar van Marle. 'De expertise die in het PBC is opgebouwd, ben je echt niet zomaar kwijt. Ik zie zelfs voordelen: als je op verschillende plekken gaat werken, kun je makkelijker goede psychiaters en psychologen vinden. En daar had het PBC de laatste jaren juist een tekort aan.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden