Piet Römer, acteur van de oude stempel
Amsterdammer die in succesvolle tv-series speelde, zag theater als basis voor zijn vak
Toen hij op de set van 'Baantjer' eens werd gevraagd naar de populariteit van de politieserie, had Piet Römer een eenvoudige verklaring: "De moord wordt altijd opgelost. En mensen houden van zekerheidjes". Of hij zelf niet overdonderd was door het succes? "Ach", zei hij, "ik heb altijd in series gespeeld die heel populair waren."
Met die vanzelfsprekende opmerking was de kous af. Maar hij had het ook gemakkelijk kunnen onderbouwen. De maandagnacht in zijn slaap overleden acteur, die 83 is geworden, won als enige driemaal de Gouden Televizier-Ring: in 1996 voor 'Baantjer', in 1970 voor ''t Schaep met de 5 Pooten' en in 1963 voor 'Stiefbeen en Zoon', de serie die hij terugblikkend een 'nationale gebeurtenis' noemde. De Televizier-Ring werd in 1963 voor het eerst uitgereikt.
De Nederlandse bewerking van het Engelse 'Steptoe and Son' ging over een handelaar in lompen en oude materialen en zijn ongetrouwde zoon die elkaar voortdurend dwarszitten. Volgens Römers in 1975 overleden tegenspeler Rien van Nunen maakten ze altijd zo ernstig mogelijk ruzie, geen van beiden hoefden lollig te doen. Het was magie tussen twee acteurs.
De populaire serie betekende het einde van Römers anonimiteit, wat hij een tijdlang vervelend vond. Maar erger vond hij het misschien wel voor zijn tweelingbroer Paul. De televisieregisseur werd steeds aangezien voor Piet.
In 1969 werd Römer kastelein Kootje in ''t Schaep met de 5 Pooten', met Leen Jongewaard als hulpkelner en Adèle Bloemendaal als Dora. Acht afleveringen telde de legendarische tv-serie, waarna Römer ook in het minder succesvolle vervolg 'Citroentje met Suiker' speelde, eveneens geschreven door Eli Asser, en gesitueerd in volkscafé De Kip met de Gouden Eieren.
Voor vele generaties kinderen was Römer ondertussen hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas. Na zestien jaar kwam daaraan een einde door een conflict met Aart Staartjes. Die wilde niet dat Römer zijn kleinzoon meenam als Zwarte Piet.
In de nadagen van zijn carrière was 'Baantjer' nog een onverwacht succes, dat tussen 1995 en 2006 honderdtwintig afleveringen duurde. De streng bewaakte formule was bedacht door zijn zoon Peter, hoofd drama bij John de Mol Producties. Römer was de belichaming van De Cock. De knorrige, scherpzinnige rechercheur droeg altijd dezelfde hoed en jas, en ging met collega Vledder (Victor Reinier) cognac drinken in café Lowietje in de Jordaan als het onderzoek stilviel. "Een serie in het nu, met het gevoel van toen", volgens Römer.
Dankzij 'Baantjer' werd Römer in 2007 ereburger van zijn geboortestad Amsterdam en ontving hij de Bronzen Legpenning van de politie. Twee jaar eerder kreeg hij een Gouden Beeld voor zijn oeuvre.
Zijn tegenspeler Reinier noemde Römer gisteren een charismatische, dominante man en een acteur van de oude stempel. Römer zag het theater als de oerbasis van zijn vakmanschap. "In het theater leer je voor een zaal te staan, en uit te stralen: hier ben ik, vreet me maar op."
Römer begon ooit als figurant bij het Amsterdams Toneel Gezelschap en kon vanaf 1952 terecht bij De Witte Vogel, een jeugdgezelschap in Den Haag. In 1972 kreeg hij de Arlecchino voor zijn rol in 'Bloesem van seringen brengt herinneringen' van Toneelgroep Centrum. Verder speelde hij bij de Haagsche Comedie, Stadstoneel Rotterdam en Orkater. In het najaar van 2002 stond hij na jaren tv-werk weer op de planken, bij toneelgezelschap De Ploeg.
Met de cabaretiers van NUHR - en voor het eerst met zijn zoon Han - speelde hij de uit het Deens vertaalde familietragedie 'Festen'. Vorig jaar had Römer nog een gastrol in ''t Spaanse Schaep', het hedendaagse vervolg op 't Schaep met de 5 Pooten, waarin Pierre Bokma zijn oude rol van barman Kootje speelde.
undefined