Piet Hein, Floris V, Karel V? Denk toch na

Racisme wordt helaas niet altijd effectief bestreden. De nieuwe politieke partij Denk stelt in de 'ketenaanpak racisme' voor om alle persoonsnamen uit het Nederlandse straatbeeld te verwijderen, die doen denken aan het kolonialisme. (Trouw 8 oktober) Dat betekent het - begrijpelijke - einde van namen als Coentunnel en Van Heutzplein, maar ook van de honderden straten die zijn genoemd naar Piet Hein.

Zijn kleine naam is groot dankzij de verovering van de Spaanse Zilvervloot, maar Denk linkt hem aan het kolonialisme en dus aan racisme.

Hetzelfde geldt voor honderden historische figuren in alle Nederlandse steden naar wie straten zijn genoemd. Ze hoeven nog niet uit de geschiedenisboeken verwijderd te worden, maar het onderwijs moet hun kwalijke rol in het kolonialisme en daarmee in het ontstaan van het racisme wel meer benadrukken.

Wie gaat straks bepalen wie zich wél en wie zich niet aan kolonialisme heeft bezondigd, wat worden daarvoor de criteria en wie stelt die vast?

Wat doen we met gouverneur-generaal van Nederlands-Indië Johannes van den Bosch die het cultuurstelsel bedacht maar later een belangrijke weldoener van de armen was, en wat met koning Willem I, die met de oprichting van de Nederlandse Handel-Maatschappij een hoofdrol speelde in het kolonialisme? En als we alle namen die associaties kunnen geven met racisme en discriminatie uit het straatbeeld willen verwijderen, kent onze geschiedenis wel meer figuren die hun straatnaam niet verdienen.

Wat te denken van graaf Floris V, 'der keerlen god', die ook horigen en lijfeigenen had. Dat was in de Middeleeuwen gewoon, maar wel een vorm van slavernij die wij nu net zo fout vinden als het kolonialisme. Dit valt voor Denk toch ook onder de definitie van racisme en discriminatie?

En dan is keizer Karel V wel vernoemd, maar ook schuldig aan het op de brandstapel brengen van mensen wegens hun geloof.

Gaan de geleerden van het wetenschappelijk bureau van Denk uitzoeken welke houders van straatnamen een koloniaal of anderszins met racisme en discriminatie verbonden verleden hebben?

Het plan van Denk is pure en gevaarlijke symboolpolitiek. Niet doen dus. Laat de geschiedenis met rust, en bestrijdt racisme in de opvoeding, op school en in het dagelijks leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden