'Pierenbad deed slangen spartelen in doodsnood'

 Onderzoek naar mishandeling in tv-show

REBECCA VAN DE KAR

Grote ophef onder dierenliefhebbers om het tv-programma 'Killer Karaoke', dat donderdagavond voor het eerst op RTL 5 werd uitgezonden. In het programma, waarin zangtalenten onder bizarre omstandigheden moeten blijven zingen, werd een aantal slangen in een bad met ijsklontjes geworpen. Een kandidate hing al zingend op een schommel met haar benen in het 'panische pierenbad'.

Dierenalarmlijn 144 en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ontvingen honderden klachten over de uitzending. De slangen zouden aan stress en kou onderworpen zijn, waar ze erg slecht tegen kunnen. Volgens reptielenverzorgster Ina Vos van reptielenzoo Iguana zijn de dieren zichtbaar in paniek. "Normaal zijn slangen vrij rustig. Hier zie je ze spartelen om naar boven te komen. Tevergeefs, want de glazen bak biedt nergens houvast."

De gebruikte slangen, waarschijnlijk maaislangen en een albino tijgerslang, zijn volgens Vos dan ook helemaal geen waterdieren. "Ze hebben gewoon longen, en kunnen maar beperkte tijd onder water blijven." Ook kunnen ze slecht tegen harde geluiden, en raken ze snel onderkoeld. "De optimale temperatuur is minstens 25 graden. Als je ze te lang in de kou laat, leggen ze het loodje. Ook de harde bas in de muziek kan ze parten spelen."

De slangen hebben de zangeres voor zover bekend niet gebeten. Vos: "Dat kunnen ze ook helemaal niet als ze in paniek zijn. Ze zijn dan alleen nog maar bezig met ontsnappen." Volgens de reptielenverzorgster is de situatie dan ook een stuk erger voor de slangen dan voor de deelneemster. "Zij kiest er vrijwillig voor en wint er een geldprijs mee. De slangen worden hier niet voor beloond; integendeel."

Om de boel te sussen, laat RTL weten dat het ijs nep is. "We verzekeren dat het géén ijswater is. Het water is in overleg met de dierenverzorgers op de juiste temperatuur gebracht. We wekken de suggestie van ijswater om het spel heftiger te maken voor de kandidaten."

De Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt of sprake is van dierenmishandeling. De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden