Piek van ziekteverzuim als Nederland speelt

Sinds kort ben ik manager van een afdeling (helpdesk) waar ik drie teams onder me heb. Ik realiseerde me onlangs ineens dat het WK voetbal zou beginnen. Een paar mensen hadden vrij gevraagd voor de eerste paar wedstrijden van Oranje. Een paar grote voetbalfanaten van wie ik dat zou verwachten, deden dat niet.

En nu ben ik bang dat zij zich ziek gaan melden. Kan ik daar op controleren? Ook hoor ik wat geluiden over tv’s plaatsen. Kortom, ik ben bang dat er niet veel gewerkt gaat worden, of dat het werk op sommigen neerkomt. Hoe leid ik dit allemaal in goede banen?

Het is heel verstandig dat u zich dit afvraagt. In de statistieken van de bedrijfsartsen komt een ziekte voor met de naam Oranjekoorts. Deze laat inderdaad een opmerkelijke piek zien tijdens de wedstrijden van Nederland op een EK of WK. Een goede zaak om dat voor te zijn, want hoe vang je het op? En hoe voorkom je irritatie bij collega’s die het wel opbrengen gewoon te werken? Deze vorm van ziekteverzuim aanpakken via (extra)controle lijkt me een heilloze weg. Je kunt er nu eenmaal moeilijk achter komen of mensen thuis zitten met migraine of om de wedstrijd te zien.

Als beginnend manager zou u misschien meteen ook op een wat dieper niveau na kunnen denken over uw rol als leidinggevende. Ik raad u aan om niet van boven af iets op te leggen. Moderne managementtheorieën spreken over ’de verantwoordelijkheid laag in de organisatie leggen’: medewerkers regelen zoveel mogelijk zelf. Het beoogd effect is dat medewerkers zelf nadenken over wat er nodig is voor een goede taakuitoefening, daarin initiatieven nemen, en dat ze zich ontwikkelen. Als leidinggevende werk je daaraan door aan de ene kant heldere kaders te stellen, maar daarbinnen vertrouwen te geven. De motivatie van medewerkers stijgt als zij zelf kunnen regelen wat binnen hun macht ligt. Als manager krijgt u waardering als u bovendien doet wat u zegt. Walk your talk, is een uitdrukking daarvoor. Medewerkers weten graag wat ze echt hebben aan hun leidinggevende.

Het WK komt u dus misschien goed van pas. Mijn advies zou zijn om uw gedachten en zorgen eerst eens met uw teamleiders te bespreken en gezamenlijk een heldere lijn uit te zetten. Als er veel voetbal liefhebbers zijn, zou u het WK kunnen omarmen en gaan voor gezellige, verbindende activiteiten op uw afdeling. Straal uit dat u het leuk vindt en dat er een hoop kan, zolang er ook maar gewerkt wordt. Vertel dit bijvoorbeeld op een afdelingsbijeenkomst. Wees daarbij duidelijk in uw voorwaarden, bijvoorbeeld omtrent een minimale bezetting en andere taken die niet verzaakt mogen worden. Stel ook duidelijk wat de regels zijn rond vrijaf nemen en ziekmelden. En roep daarna de medewerkers op met plannen te komen, zoals het gezamenlijk kijken naar de wedstrijden.

De feitelijke organisatie van het werk (roosters, bereikbaarheid) kunt u overlaten aan de medewerkers zelf. Zij kunnen dat prima oplossen en kunnen bovendien het beste overzien wat er nodig is. Blijf u wel betrokken tonen, zie het als een gezamenlijk avontuur. Op internet kunt u nog aanvullende tips vinden. Arboned bijvoorbeeld adviseert u om in gesprek te gaan met medewerkers die bij eerdere evenementen ’thuis lagen met Oranjekoorts’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden