Picknick met wijn, bowl en erwtjespuree

SONJA VAN DE RHOER

Ingrediënten voor het doperwtjes-smeerseltje: 1 eetlepel olijfolie, 1 ui, 450 gram doperwtjes, vers of diepvries, 2 eetlepels tahin (sesampasta), 2-3 eetlepels grof geknipte muntblaadjes, 2 eetlepels zure room, zout, peper;

Voor de courgettesalade: 2 courgettes, 10 blaadjes verse munt, 6 takjes platte peterselie, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels (balsamico) azijn, 6 eetlepels (olijf-)olie, 1 theelepel honing, zout, peper, (olijf-)olie voor het bakken, 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten, 1 eetlepel zongedroogde tomaatjes

Picknicken! Alleen al het woord roept associaties op van zon, vrije natuur, een geruit kleed en een rieten mand gevuld met lekkernijen en gekoelde witte wijn en rosé. Picknicken roept het ontspannen gevoel op om samen buiten te genieten van de van tevoren bereide lekkernijen. Neem voor de kinderen bowl, ijsthee en/of water met schijfjes limoen mee. Of citroen of vruchtensap, aangelengd met mineraalwater met bubbels. Voor de volwassenen idem, maar natuurlijk ook gekoelde wijn. Kies voor een picknick een typische zomerwijn. Dit zijn wijnen met geurend fruit, verfrissend en met een aangename doordrinkfactor. Handig om mee te nemen zijn de zogenoemde nieuwe pouches (zakken) van het merk Wild Pig. Wijn in zakken, geproduceerd door Gabriel Meffre, een van meest toonaangevende wijnhuizen in de Rhône en de Languedoc. De pouches zijn verkrijgbaar in drie variaties: chardonnay, merlot en syrah rosé. Alle drie zijn uitstekend geschikt voor een picknick (in het bos met wilde zwijnen?).

Bereiding:Verhit de olijfolie in een kookpan. Bak de gesnipperde ui zacht en glazig. Voeg de doperwtjes met ca. 2 dl water toe, dek af en breng snel aan de kook. Laat verse erwtjes circa 5 minuten koken, diepvrieserwtjes hoeven alleen maar aan de kook te worden gebracht. Giet ze af en laat uitlekken.

Pureer de uitgelekte erwtjes en ui met de overige ingrediënten in een keukenmachine tot een grof mengsel. Neem gekoeld mee. Besmeer lekker brood ter plekke met het mengsel,

Snijd de gewassen courgettes in plakken van ca. 1,5-2 cm. Knip de munt en peterselie klein. Pel de knoflook en hak deze fijn. Klop een dressing van de azijn met de olie, kruiden, knoflook, peper, zout en honing.

Verhit de olie in een grote koekepan met anti-aanbaklaag en bak de courgetteplakken aan beide kanten goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.

Meng de dressing door de courgette, voeg de klein geknipte tomaatjes toe en bestrooi vlak voor het serveren met de geroosterde pijnboompitten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden