Picassobiografie

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De van oorsprong Britse Newyorkse schrijver John Richardson heeft dinsdag in Londen een literaire prijs in ontvangst gekregen voor zijn lijvige biografie 'A life of Picasso'. Aan de Whitbread Book of the Year-prijs is een bedrag verbonden van ruim 70 000 gulden.

Het bekroonde boek is het eerste deel van een ambitieuze, vier delen tellende biografie over de schilder Pablo Picasso. De 65-jarige Richardson, die in Frankrijk lange tijd bij Picasso in de buurt woonde, werkte dertig jaar aan zijn studie. Hij had de beschikking over de dagboeken van Picasso's weduwe Jacqueline en onbeperkt toegang tot het atelier van de schilder. Het in 1991 verschenen eerste deel beschrijft Picasso's leven en werk tussen 1881 en 1906. De prijs van de Whitbread brouwerij is na de Booker Prize de hoogste Engelse literaire onderscheiding.

De enige andere recente Picassobiografie met enige faam is van Arianna Stassinopoulos-Huffington (1988): 'Picasso, Creator & destroyer', die echter omstreden is omdat hierin vooral accent gelegd wordt op Picasso's macho-omgang met zijn echtgenotes en vriendinnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden