Picasso's exotische, Noord-Hollandse vakantie

JOOST VAN VELZEN

Picasso in Holland

Stedelijk Museum Alkmaar

te zien tot 28 augustus

Ook beroemde kunstenaars gaan weleens op vakantie in een huisje. In Schoorldam, bijvoorbeeld. Pablo Picasso deed het 111 jaar geleden al. De Spaanse schilder beleeft dan zijn eerste vakantie in Noord-Holland, in 1905.

Hij woont nog maar net in Montmartre, Parijs. "Daar verkeert hij in het gezelschap van onder meer de Nederlanders Kees van Dongen, Otto van Rees en Tom Schilperoort. De laatste huurde een huisje in Schoorldam en vroeg Picasso: Kom je ook? En zo bracht hij drie weken door in deze regio", vertelt Lidewij De Koekkoek, directeur van het Stedelijk Museum Alkmaar waar de kleine expositie 'Picasso in Holland' is te zien.

De Koekkoek kreeg medewerking van het Picasso Museum in Parijs en de Queensland Art Gallery in Brisbane. Die geven niet snel werken in bruikleen. "Maar toen ze vernamen dat wij ons concentreren op Picasso's Hollandse periode, maakten ze graag een uitzondering, dat vonden ze belangrijk."

Volgens De Koekkoek moet Picasso (1881-1973) behoorlijk onder de indruk zijn geweest van wat hij zag in Noord-Holland. En hij was in vakantiesferen: "Met een rugzakje en zijn tekenspullen vertrok hij uit Parijs. Hier aangekomen maakte hij schetsjes met de blik van een toerist; van geveltjes, van het landschap, van de Alkmaarse kaasmarkt en ook van de vrouwen. Die waren veel groter en forser dan hij in Parijs of Malaga - waar hij vandaan kwam - gewend was. En ze hadden het goed. Weldoorvoede vrouwen, Hollands welvaren. Een heel verschil met de rauwe mensen uit Parijs, de types van de zelfkant."

Aan de hand van de schetsen, te zien in de kleine zaal van het museum, kon het team van conservatoren veel opmaken. De Koekkoek: "Via zijn tekenboeken konden we tamelijk precies registreren wat hij hier gedaan heeft en hoelang hij hier op vakantie was, vermoedelijk dus zo'n drie weken." Twee schilderijen maakte Picasso hier: 'La belle Hollandaise' en 'Les trois Hollandaises'. Ze zijn de blikvangers van deze expositie, al is de caféstoel waar hij in Schoorl op gewerkt moet hebben, ook een geinige trofee. Picasso verwerkte zijn Noord-Hollandse impressies ook in later werk, waarin woestijnachtige duinlandschappen opduiken. Helemáál vakantie houden deed Picasso sowieso niet; hij dacht na over zijn onvoltooide Parijse werk, zoals 'Bruiloft van Pierrette'(1905).

De Koekkoek: "Net alsof hij hier, ver van zijn Parijse atelier, de ruimte vond om te reflecteren op zijn echte grote werken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden