Pianomuziek

Leeuwarden viert de piano met een driedaags feest in de Harmonie dat Piano Zomerfestival heet. Vanavond geven het Michiel Borstlap Trio (jazz) en de klassieke Ivo Janssen een programma onder de titel 'Borstlap vs Janssen 3 - 1!'. Zij gaan een duel met elkaar aan als een soort eerbetoon aan belangrijke jazzpianisten als Art Tatum en Herbie Hancock. Morgenavond speelt Arcadi Volodos; reeds uitverkocht.

Ronald Brautigam kampt nog steeds met de nasleep van een ziekte en kan morgenavond niet optreden in het Amsterdams Concertgebouw met het Vlaamse orkest I Fiammighi in het concert voor piano, trompet en orkest van Sjostakovitsj. De Braziliaanse Christina Ortiz neemt zijn plaats in. Verder op het programma werken van Haydn en Tsjedrin.

Fortepiano is de aanduiding voor instrumenten die stammen uit de tweede helft van de achttiende en de eerste helft van de negentiende eeuw. Toen sprak men overigens gewoon van 'pianoforte', waar ons woord 'piano' het restant van is. Op 'oude' instrumenten spelen is uitgegroeid tot een heel eigen concertcircuit. Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar spelen zelfs vierhandig op zo'n klavier, op 22 mei in de Engelse kerk, Begijnhof, Amsterdam om 20.15 uur met muziek van Mozart en Schubert. Dat het begrip 'fortepiano' zelfs wordt doorgetrokken naar rond 1900 laat Jos van Immerseel vanavond horen in het Amsterdams Concertgebouw (kleine zaal). Hij speelt er werken van Grieg en Debussy op Erard-vleugels uit zijn eigen collectie.

Wibi Soerjadi zal de fortepiano niet aanraken, zo verliefd is hij op zijn eigentijdse Bösendorfer. Zondag om 14.15 uur speelt hij er op in het Amsterdams Concertgebouw: een romantisch Soerjadi-programma met Schubert, Schumann, Chopin en Liszt. Drie prijsrangen: 35, 70 en 90 gulden.

Religieuze muziek

Mozarts mis in C, KV 115 staat op het programma van het koor van de Rutgers Universiteit uit de stad Newark, bij New York. Amerikaanse koren zijn vaak erg goed. Het Rutgers-koor zingt op 26 mei in de Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam ook werken van de Amerikanen William Billings en Randall Thompson. De toegang is gratis. In Haarlem verzorgt het koor op 23 mei in de Oude Bavo (19 uur) een koorvespers met o.a. het 'Magnificat' van Flor Peeters.

Gregoriaans is de specialiteit van de Schola Cantorum Amsterdam. Op 22 mei zingt dit semi-professionele ensemble om 20.15 uur de metten van Pinksteren in de Sint Nicolaaskerk te Amsterdam (tegenover het CS). Op 23 mei om 17 uur volgen de Vespers van Pinksteren. Het gregoriaans voor Pinksteren behoort tot het mooiste uit het repertoire.

In de Dom te Utrecht verzorgt de Domcantorij geleid door Remco de Graas met solisten en met Jan Jansen aan het orgel de 'Litanie voor het allerheiligst sacrament', een zelden uitgevoerde elfdelige compositie uit 1776 van Mozart. De thematiek van de lofzang op het heilig brood (Panus vivus) gebruikte Mozart vijftien jaar later in zijn Requiem, in het 'Tuba mirum'.

Orgel

Kampen en zijn Bovenkerk staan komende weken flink in de belangstelling van orgelliefhebbers, want volgende week donderdag wordt het nieuwe, door de gebroeders Reil gebouwde koororgel, officieel voor genodigden in gebruik genomen. Wie het instrument alvast wil zien, moet op 24 mei om 20 uur het concert bezoeken dat Klaas Jan Mulder in de Bovenkerk geeft (programma met Bach, Mozart, Dubois, Duruflé), niet op dat nieuwe orgel, maar op het fraaie historische Hinsz-instrument. Rond het Reil-orgel is er op 29 mei een 'open dag' van 10.30 tot 13 uur.

Agenda. AALTEN, 22 mei, Grote kerk, 19.30 u: Vincent van Laar met Buxtehude en Bach. APPINGEDAM, 22 mei, Nicolaïkerk (Hinsz-orgel), 20.15 u: Sietze de Vries met Sweelinck, Krebs, Bach en improvisaties. ARNHEM, 26 mei, Grote Eusebiuskerk, 20.15 u: Ton Koopman; toegangsprijs 25 gld. CUIJK aan de Maas, 23 mei, St Martinuskerk (Severijn-orgel), 16 u: Dirk en Johan Luijmes in muziek voor vier handen en vier voeten van Hündel, Wesley, Purcell en Tomkins. DELFT, 22 mei, Nieuwe kerk, 15.30 u: Christina Mandang met Oktje Smit viool in Bach, Pepusch en Rheinberger (Thema mit Veründerungen voor viool en orgel). DEN HAAG, 20 mei, St Jacobskerk (Parkstraat), 20.15 u: Albert-Jan Roelofs met muziek rond Pinksteren van Grigny, Titelouze en Bach. GOUDA, 22 mei, St Janskerk, 16.30 u: Christiaan Ingelse in samenzang- en improvisatieconcert op het thema Pinksteren. HAARLEM, 22 mei, rk Bavo-kathedraal, 15 u: Bernard Bartelink met Howells, Honegger, Tournemire. HAARLEM, 25 mei, Oude Bavo, 20.15 u: Jos van der Kooy. LEENS, 22 mei, Petruskerk, 20.15 u: Cor Ardesch met geheel aan Bach gewijd programma. ROTTERDAM, 22 mei, Paradijskerk, 16 u: Wouter Blacquiere en Marina Otten blokfluit. ROTTERDAM, 24 mei, Grote Laurenskerk, 20.15 u: Everhard Zwart met programma rond Jan Zwart en Feike Asma. WESTZAAN, 29 mei, Zuidervermaning, 10.30 u: begin orgeltocht door Zaanstreek o.l.v. Jos van der Kooy; het middagdeel begint om 14.30 uur in Zaandam, Westzijderkerk. Deelname 13,50 gld.

Jazz

Corrie van Binsbergen blijft actief op vele fronten. Met haar kwartet Vanbinsbergen brengt de gitariste een groezelig soort grunge-jazz, met haar dubbeltrio Links slaat ze dwarsverbanden tussen het improtrio (piano, gitaar, slagwerk) en het 'klassieke' strijktrio. De formatie waarvan de VPRO/Boy Edgarprijswinnares het bekendst is, is ongetwijfeld Corrie en de Grote Brokken. In deze 'bigband' werkt ze samen met mensen uit alle richtingen, waaronder drie popvocalisten: Bob Fosco van de Raggende Manne, Beatrice van der Poel van Beeswamp en Wouter Planteydt (tevens op gitaar) van Sjako. Het resultaat, bruisende, jazzy rock en rockende jazz, is vanavond te beluisteren in de Haagse Dr. Anton Philipszaal.

Randy Brecker is de helft van The Brecker Brothers, een van de bekendste, populairste, maar ook veel bekritiseerde, fusionbands van de afgelopen vijftien jaar. Michael Brecker speelt daarin saxofoon, Randy de trompet. Beiden doen dat zó goed, zo perfect, dat juist de perfectie van hun spel soms als dodelijk wordt ervaren. Misschien wel mede daarom leidt de trompettist ook zijn eigen Randy Brecker Band. Het geluid van deze groep is wat minder glad dan dat van The Brecker Brothers, en daardoor wat interessanter. Zondag speelt de Randy Brecker Band in de Amsterdamse Melkweg.

Christina Zavalloni. De Italiaanse zangeres Christina Zavalloni is in Nederlandse jazzkringen nog nagenoeg onbekend. Dat komt omdat ze ook in de 'klassieke' wereld actief is. Vorig jaar zong ze in Amsterdam de hoofdrol bij Bussotti's 'Passion selon Sade' uit en recentelijk vertolkte ze hier nieuw werk van Louis Andriessen. Met haar Open Quartet (piano/bas/drums) met de Franse ster-gastspeler Michel Godard op tuba en het middeleeuwse 'serpent', laat Zavalloni horen dat ze ook als improvisatrice veel in haar mars heeft. Haar zang fungeert in het kwartet als instrument tussen de andere. Zaterdag gebeurt dat in het Amsterdamse BIM-huis.

Dans

Alain Platel doet met zijn voorstelling 'Iets op Bach' het Utrechtse Festival a/d Werf aan. Op een dakterras, tussen televisie-antennes, bevinden zich dansers, acteurs, jongeren en kinderen die iets op Bach dansen. Zij tonen het tumultueuze huwelijk tussen hemel en hel in een chaotische wereld. Stadsschouwburg Utrecht, 23 mei om 22.00 uur, 24 mei om 20.30 uur.

Anouk van Dijk (choreografe) en Falk Richter (tekstschrijver/regisseur) presenteerden hun nieuwe productie op het Springdance Festival in april voor het eerst. 'Nothing hurts' bestaat uit verbale en non-verbale grensoverschrijdingen, waarbij tekst en beweging op elkaar reageren. Vrijdag 21 mei in het Haagse Korzo theater, om 20.30 uur.

Fontys Dans Festival vindt dit jaar voor de tweede keer plaats. Aan het festival, dat van 26 mei tot en met 5 juni duurt, nemen dansopleidingen deel uit Tilburg, Lissabon, Antwerpen, Brighton en Turku (Finland). Ruim de helft van de voorstellingen is te zien in het Academietheater in Tilburg, de rest in Den Bosch, Lier, Maastricht, Antwerpen en Eindhoven. Voor informatie: 013/5394975.

Jeugd

Precious is een harde, komische voorstelling over een tienermoeder uit de New Yorkse wijk Harlem. Als Precious leert schrijven kan ze ook de chaotische gevoelens onder woorden brengen, die voortkomen uit een jeugd vol armoede en geweld. Marlies Heuer regisseerde de voorstelling van Huis aan de Amstel, Tessa du Mée speelt de hoofdrol. Vanaf 15 jaar. Te zien van 20 t/m 26 mei in Huis aan de Amstel, Amsterdam.

Pippi. De musical 'Pippi Langkous - Het Sterkste Avontuur van de Hele Wereld!', naar het boek van Astrid Lindgren, staat van 20 t/m 24 mei in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Het nieuwe talent Mieke Laureys speelt de hoofdrol in deze succesvolle productie vol girl-power, zeerovers en een echt paard. Ivo de Wijs schreef de liedteksten. Voor theaterpubliek vanaf vier jaar.

De Verloren Akker speelt in de tijd dat niemamd nog haast had. De voorstelling van het eigenzinnige Groningse Theater De Citadel vertelt over de zwaarte van het bestaan en broeierige geheimen in besloten dorpsgemeenschappen. Te zien op 24 mei in het theater van De Citadel, Groningen. Informatie: 050/5751484.

Het Brievenmysterie is een speurtentoonstelling rond een ontplofte tijdmachine. Kinderen die mee helpen zoeken naar de brieven en voorwerpen die in het verleden zijn verspreid, helpen om een tijdramp te voorkomen. De tentoonstelling in Het Openluchtmuseum komt voort uit het project 'Brieven aan de Toekomst', waarin jong en oud werd gevraagd om aan het eind van de twintigste eeuw, een dag uit hun dagelijks leven te beschrijven. Schelmseweg 89, Arnhem. Informatie: 026/3576111.

Kinderatelier. Het Katwijks Museum viert het tienjarig bestaan van Kinderatelier Jeanette de la Parra met de expositie 'Katwijk in Zee'. De expositie laat schilderijen en tekeningen in verschillende technieken zien, die kinderen in het kinderatelier hebben gemaakt. Op woensdagmiddag geeft oprichtster en beeldend kunstenaar Jeanette de la Parra twee workshops. Voorstraat 46, Katwijk. Informatie: 071/4013047.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden