’Pianisten’ houden vast aan traditie

Het is in Italië een veelvoorkomend verschijnsel: parlementsleden die ook voor een afwezige coalitiegenoot, die normaal gesproken naast hen zit, een stem uitbrengen. Zulke sjoemelende parlementariërs worden ’pianisten’ genoemd, omdat ze hun armen spreiden en stemmen met beide handen.

Zowel in de Kamer van Afgevaardigden als in de Senaat zitten de volksvertegenwoordigers in comfortabele houten bankjes, met daarvoor houten werkbladen. Daarop bevinden zich stemkastjes met daarin verscholen drie knoppen: een groene voor ’voor’, een rode voor ’tegen’ en een witte voor het zich onthouden van stemming.

Wanneer er gestemd moet worden, steken de pianisten de ene hand in hun eigen kastje en de andere hand in het kastje van de collega die op dat moment verderop mobiel staat te bellen/buiten een sigaret rookt/belangrijkere zaken aan het hoofd heeft. ’Piano spelen’ is verboden, maar als het zo uitkomt doen de parlementariërs het bijna allemaal.

Al in 2002 werd het idee geopperd om iedereen middels een vingerafdruk te laten stemmen, zodat het voor eens en altijd afgelopen zou zijn met dat verfoeilijke pianospel.

Dat idee leek nu eindelijk werkelijkheid te gaan worden. Kamervoorzitter Gianfranco Fini heeft een supermodern stemsysteem – à 450.000 euro – besteld dat werkt met pasjes waarop een biometrische vingerafdruk van de eigenaar staat. Volgens de Italiaanse media wordt datzelfde systeem al naar volle tevredenheid gebruikt in het Mexicaanse, Braziliaanse en Albanese parlement. Het nieuwe stemsysteem wordt in februari in gebruik genomen.

Maar deze week is er een kink in de kabel gekomen: meerdere deputati blijken het niet te zien zitten om een vingerafdruk te laten maken. Ze zien dat als een schending van hun privacy. Een advocaat en parlementslid voor de xenofobische Lega Nord vindt het niet kunnen dat er tijdens de omstreden registratie van zigeuners, die in juli van start ging, géén vingerafrukken genomen mochten worden en dat dat nu wél zou mogen bij de achtenswaardige afgevaardigden.

„Ik – en veel collega’s met mij – ga echt geen vingerafdrukken laten nemen. En ze kunnen me daar niet toe dwingen”, aldus de opstandige Matteo Brigandì.

Kamervoorzitter Fini en andere vijanden van de pianisten hebben de juridische afdeling van het parlement om het verlossende woord gevraagd, en die bevestigde dat het nemen van vingerafdrukken inderdaad alleen op vrijwillige basis mag. Bakzeil gehaald dus; alleen de volksvertegenwoordigers die dat willen, zullen het nieuwe systeem gaan gebruiken. De weigeraars zullen – als straf – wel met naam en toenaam op de website van de Kamer komen te staan.

Silvana Mura, Kamerlid voor splinterpartij ’Het Italië van de Waarden’, is razend: „Wederom worden de burgers in de maling genomen? Er is een half miljoen euro uitgegeven, maar door de sluwheid van een enkeling zullen de pianisten niet verdwijnen Het parlement slaat, zoals gebruikelijk, een modderfiguur.”

Kamervoorzitter Gianfranco Fini wil een eerlijk stemsysteem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden