'Phrytz bestaat écht!'
Maarten van der Meer (1983), namenfluisteraar
"Als Maarten groeide ik op tussen de Jeffreys, de Wesleys en de Kevins. Bij mijn buurtvriendjes in het Haagse Zeeheldenkwartier ging de naam Maarten er niet in, dus heette ik op straat Martin. Op school, even verderop in de chiquere wijk Benoordenhout, zat ik in de klas met Peter-Pauls, Robert-Jans en Frederiques en deelde ik mijn voornaam met twee andere Maartens. Ik was me dus al vroeg bewust van het feit dat een naam iets zegt over de kringen waarin een kind geboren wordt.
In 2010 begon ik het blog vernoeming.nl, waarop ik bijzondere voornamen bespreek en waarvan mijn boek 'Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?' een verzameling is. In de loop der jaren ontving ik veel reacties. Miracle-of-love mailde me, nadat ik over haar excentrieke voornaam had geschreven, dat ze bijzonder trots is op haar naam. De moeder van de broertjes Ar'Chianthony en Ar'Disianthony dreigde me aan te klagen nadat ik de complexiteit van de jongensnamen aan de kaak had gesteld. En de ouders van Jizz lieten me weten dat ze Jizz 'gewoon mooi' vonden en 'niet het soort mensen' zijn dat zich afvraagt of een voornaam iets betekent. Hadden Jizz' ouders haar naam even gegoogeld, dan hadden ze gezien dat 'jizz' vooral vleeskleurige 18+ resultaten oplevert en zouden ze zich waarschijnlijk hebben bedacht.
Een voornaam verraadt iets over de tijd waarin het kind geboren is. Ronald en Yvonne zijn vijftigers, Jeroen en Linda zijn rond de dertig en Fleur, Jesse en Tess zijn in het laatste decennium geboren. Namen zeggen iets over geboortestreek en religieuze gezindte, maar vooral over sociaal-economische status van de ouders. In het algemeen geldt: 'Daan zit op hockey en Danny is een tokkie'. Ook de vuistregel 'Hoe hoger de scrabblewaarde, hoe lager het inkomen' gaat aardig op.
Een voornaam verraadt iets over ouderlijke verwachtingen: wie zijn kind Celebrity of Napoleon noemt legt de lat hoog. Voor Johny Boy Heldoorn uit Almere geldt het omgekeerde: zijn ouders hadden vast niet verwacht dat hun zoon het tot notaris zou schoppen. De man is ongetwijfeld competent en integer, toch vraag ik me af of veel klanten, als zij kunnen kiezen uit notaris Johny Boy of notaris Roderick, niet liever voor de laatste kiezen.
Narcistische ouders geven hun kind vaker een bizarre voornaam. Daarom hebben bekende Nederlanders soms zulke vreemde voorkeuren. Want waarom noemde Hans Dagelet zijn kinderen Dokus, Tatum, Charlie Chang, Mingus en Monk, en koos Patrick Lodiers voor Otis Cornelis Brussel en Toots Thaddeus Afrika? Ouders die een veilig compromis zoeken tussen excentriek en vertrouwd noemen hun kind niet Tess, maar Tez, of Maxx in plaats van Max. Of Phrytz, in plaats van Frits - hij bestaat écht!
Voor aanstaande ouders is het niet alleen handig om een excentrieke keuze even te googelen, ook is het raadzaam om het niet al te gek te maken. De helft van de Amerikanen en Britten zou, als ze opnieuw mochten kiezen, zijn kind een andere naam geven, blijkt uit onderzoek. Eén op de vijf heeft zelfs spijt.
Zelf kijk ik bijna nergens meer van op. Ook niet van de voornamen Twink, Knut en Pluim, die ik laatst in een tijdschrift tegenkwam. Wel vond ik de keus voor Twink opmerkelijk: in homokringen wordt de term 'twink' gebruikt voor een jong uitziende man met weinig tot geen lichaams- en gezichtsbeharing.
Ook schrok ik even toen ik de meisjesnaam Mayhem Eliza Chaos Kitty tegenkwam. De ambtenaar van de burgerlijke stand van Den Helder had beter mogen opletten toen hij de namen Mayhem - 'verminking' - en Chaos inschreef. Ik hoop vurig dat het meisje zichzelf May noemt."
Maarten van der Meer: Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? Waarom we heten zoals we heten.
Podium; 176 blz. euro 12,50
undefined