Philips wil in 2020 klimaatneutraal zijn

Eric Rondolat, de CEO van Philips Lightning Beeld afp
Eric Rondolat, de CEO van Philips LightningBeeld afp

Philips streeft er naar vanaf 2020 geen broeikasgassen meer uit te stoten. Het technologieconcern deed die toezegging in het kader van de Klimaattop die in Parijs plaatsvindt.

Philips schat dat de uitstoot tussen 2007 en dit jaar met 40 procent is teruggedrongen. In de komende vijf jaar moet dat proces versneld worden, onder meer door het energiegebruik en het aantal zakelijke vliegreizen te verlagen.

Het bedrijf werd eerder al delnemer van het zogeheten RE100-programma, waaronder bedrijven zich inspannen volledig op hernieuwbare energie te draaien. Bij Philips steeg het aandeel schonere energie van 8 procent van het totaal in 2008 naar 55 procent in 2014.

LED-verlichting
Topman Eric Rondolat van de lichtdivisie van Philips zou graag ambitieuzere doelen zien als het gaat om het verbeteren van energie-efficiëntie. De verlichtingsindustrie moet in de ogen van Rondolat het voortouw nemen omdat 19 procent van de mondiaal opgewekte energie naar lampen gaat. Bij een wereldwijde overstap op LED-verlichting zal het energieverbruik in 2030 53 procent lager zijn dan wanneer we op de huidige voet verder gaan, rekende hij voor.

Bedrijven
Philips is niet het enige bedrijf dat de Klimaattop in Parijs aangrijpt voor publiciteit over duurzaam beleid. Afgelopen week maakte Google bekend dat het een grote investering in duurzame energie gaat doen. En Unilever kondigde zelfs aan dat het in 2030 CO2-positief wil worden: het bedrijf wil zelf duurzame energie opwekken.

De leden van de Duurzame 100 - de lijst van duurzame Nederlanders die Trouw jaarlijks publiceert - constateerden afgelopen week dat bedrijven wat betreft klimaatbeleid inmiddels verder zijn dan de meeste overheden: "Overheden, niet alleen de Nederlandse, vormen de belangrijkste remmende factor op een effectief klimaatbeleid, vindt ruim 80 procent van de respondenten. Die liggen meer dwars dan bedrijven en veel meer dan burgers."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden