Philips-top tevreden maar ook bezorgd

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Nog even en dan is duidelijk hoe Philips-nieuwe-stijl het doet, zonder de lichtdivisie, de oerbron van het concern. 'Licht', oftewel Philips Lighting, werd in mei afgesplitst en naar de beurs gebracht. Wat overblijft is 'gezondheid', de productie van apparatuur voor de zorg.

Philips presenteerde gisteren halfjaarcijfers. Daarin zit nog een belangrijke bijdrage van de lichtdivisie, want dit onderdeel is weliswaar zelfstandig op de beurs genoteerd, maar Philips is nog steeds voor 71 procent eigenaar. De komende jaren gaat Philips het belang in 'licht' volledig afbouwen, en dan is pas goed in de totaalbedragen te zien of het concern in de nieuwe vorm floreert.

Philips is een voorbeeld van hoe snel bedrijven kunnen veranderen. Een paar dochterbedrijven verkopen en een paar andere onderdelen toevoegen en er staat een andere onderneming. Tien jaar geleden werden er nog geluidsapparatuur, halfgeleiders, lampen en medische systemen gemaakt. De laatste tak was toen 21 procent van het concern en is nu de kern van Philips.

De winst van Philips steeg in het tweede kwartaal flink, van 274 miljoen euro naar 431 miljoen. Een belangrijk deel van de stijging (144 van de 157 miljoen) komt echter van de Japanse firma Funai. Dit bedrijf zou de productie van audiovisuele apparatuur van Philips overnemen, maar de Nederlanders haalden een streep door de overeenkomst omdat de Japanners de afspraken niet nakwamen. Over en weer werd vervolgens een schadeclaim neergelegd. Dat heeft er in geresulteerd dat de Japanners in de afgelopen maanden 144 miljoen overmaakten naar Amsterdam. De omzet van Philips steeg in het tweede kwartaal met 3 procent naar 5,9 miljard euro.

Directeur Frans van Houten van Philips vindt de resultaten 'solide'. Met de verkoop van medische apparatuur ging het wat minder dan verwacht, maar hij denkt dat het in de tweede helft van het jaar beter gaat. Toch houdt Van Houten een slag om de arm. Philips is afhankelijk van de ontwikkelingen in de wereld-economie; driekwart van de omzet komt uit Noord-Amerika, Azië en Zuid-Amerika.

"We leven in een kwetsbare wereld", stelt Van Houten. Door de Brexit, terrorisme en onzekerheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft Philips de verwachtingen voor de economische groei verlaagd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden