Philips 'koopje' naast concurrent Sony

EINDHOVEN (ANP) - Niet alleen de verdwaalde vogel in de nok van het Eindhovense Jaarbeursgebouw zingt het hoogste lied, ook de 1311 aandeelhouders, gistermiddag aanwezig op de jaarvergadering, hebben reden tot tevredenheid. De koers van het aandeel voor het eerst in negen jaar boven de 60 gulden.

De aandeelhouders prijzen de aanwezige bestuurders veelvuldig, met name voor de mooie financiële resultaten. Maar voor zelfgenoegzaamheid is het nog te vroeg, verzekert president-directeur Jan Timmer de aandeelhouders. Sterker nog; met de slogan 'Let's make things better' - vrij vertaald - 'Laten we het beter doen' - start Philips binnenkort een nieuw media-offensief.

Timmer geeft alvast een voorproefje. De koers van het aandeel mag dan de 60 gulden zijn gepasseerd, volgens de president is dat allerminst voldoende. In een soepel lopende CD-i-presentatie laat hij zien waarom: de koers/winst-verhouding en de intrinsieke waarde per aandeel zijn in vergelijking tot die van de concurrentie bijzonder laag.

Wie een aandeeltje Philips wil kopen betaalt negen keer de winst per aandeel. Bij concurrenten als Sony en Ericsson ligt het gemiddelde op respectievelijk 39 en 20. Verder ligt de koers van de 'flippen' 37 procent boven de intrinsieke waarde. Bij Sony en Ericsson liggen die percentages op 154 en 348. “Die verschillen zijn ons niet ontgaan”, aldus Timmer.

En alsof dat nog niet genoeg is laat Timmer de aandeelhouders ook nog eens zien dat de deelnemingen van Philips in Polygram, Taiwan Semiconductors, ASML en een aantal kleinere bedrijven volgens de beurskoers van betreffende bedrijven al 18,2 miljard waard zijn.

Gerelateerd aan de beurskoers van 56,70 gulden op 26 april was Philips in zijn totaliteit voor 19,2 miljard te koop. Timmer, die de lage waardering toeschrijft aan de moeilijkheden die het bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, heeft zich dan ook voorgenomen de positie van Philips in de financiële wereld te verbeteren.

Over de verwachtingen houdt de Philips-president zijn kruit droog. Hij vertelt de aandeelhouders alleen dat in 1998 een kwart van de totale omzet uit Azië moet komen tegen 15 procent eind vorig jaar. Aan een omzetprognose voor 1998 waagt hij zich evenmin.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden