Philips is Stadskanaals trots

Eerst was er het veen. Toen verscheen Philips en kwam Stadskanaal tot leven. In 2005 zouden dorp en elektronicagigant hun gouden huwelijk vieren. Maar de relatie is nu, na veel strubbelingen, definitief over. Philips vertrekt.

door Jonathan Huseman

STADSKANAAL - Met twee oud-collega's staat G. Hoogland, geleund over zijn fiets, bij de poort. 36 jaar werkte hij bij Philips tot hij drie jaar geleden met de vut ging. De 'Knoalsters' zagen het afscheid aankomen, maar treuren bij het einde van een tijdperk. 's Winters leggen ze in de bedrijfskantine nog wekelijks een kaartje met andere gepensioneerden. Elk jaar is er een reisje voor oud-werknemers en hun vrouwen. En begin jaren zestig betrok Hoogland met zijn vrouw een woning, dankzij bemiddeling van Philips. Dus dat Philips verdwijnt, verdriet hem. ,,Ook voor die jonge knapen. Want het werk ligt hier niet voor het oprapen.''

Dat was vijftig jaar geleden niet anders. Toen vestigde Philips zich met flinke overheidssubsidies in het noorden om de werkloosheid in de regio aan te pakken. In november 1955 begon de fabrikant met tien man personeel in het dorp in de veenkolonie. In hoog tempo groeide dat aantal naar meer dan drieduizend medewerkers in de topjaren begin jaren zeventig. Het personeel werd dagelijks door tientallen bussen vanuit de wijde omgeving opgehaald. Steeds meer arbeiders gingen in Stadskanaal wonen. Al gauw bleek de lintbebouwing langs het kanaal onvoldoende en eiste Philips voorzieningen van de gemeente voor haar personeel.

Het dorp onderging een metamorfose. Er kwam een technische school, een ziekenhuis, een theater, een winkelcentrum en een nieuwbouwwijk om de tienduizend nieuwkomers onderdak te brengen. En de extraatjes waren fantastisch. ,,Circus Boltini trad op voor 'Philipskinderen', er werden reisjes geregeld'', herinnert Bert Roossien van het Streekhistorisch Centrum zich. Voor studerende kinderen was een beurs beschikbaar. 'Een keer Philips, altijd Philips' was het motto.

De loyaliteit was ook enorm. ,,In dit dorp lopen heel wat mensen rond met zilveren horloges'', zegt een veiligheidsmedewerker die er zelf 38 jaar bij Philips op heeft zitten.

In de jaren tachtig volgden grote reorganisaties, met honderden ontslagen. ,,We waren een melkkoe geworden voor Philips'', zegt lid van de ondernemingsraad Ed Donga, die 29 jaar bij het bedrijf werkt. Voor hem was al langer duidelijk dat het een aflopende zaak was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden