Philips haalde vorig jaar winst van 2,5 miljard gulden grotendeels uit halfgeleiders

Van onze redactie economie EINDHOVEN - Philips-topman J. Timmer sprak tijdens de voor hem laatste presentatie van de jaarresultaten van zijn elektronicaconcern van “mooie cijfers”. “Ik ben blij dat het bedrijf, managers en personeel, mij nog zo'n mooi afscheidscadeau hebben gegeven.” In oktober wordt Timmer door collega-bestuurder C. Boon opgevolgd.

De nettowinst verbeterde van 2,1 naar 2,5 miljard gulden. Die uit gewone bedrijfsuitoefening steeg van 2,05 tot 2,68 miljard (7,90 gulden per aandeel). Dat is een toename van 31 procent. Vooraf rekenden analisten op een toename met zo'n 20 procent in totaal. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers van het Philips-aandeel met 1,60 gulden naar een slot van 66,40 gulden. Voor dit jaar rekent Timmer op verdere groei van de omzet, zij het minder sterk dan in 1995.

De goede resultaten zijn vooral te danken aan de sector halfgeleiders en componenten. Het bedrijfsresultaat van dit onderdeel groeide van 1,6 naar 2,2 miljard gulden. Toch blijft Timmer voorzichtig over toekomstige resultaten. Hij verwacht dat de sector blijft groeien, maar aan zulke uitzonderlijke winsten als het concern de laatste tijd wist te behalen, rekent Timmer niet meer. De groei in de halfgeleider-industrie zwakt wat af. Timmer maakt zich daar weinig zorgen over. “Wij hebben een voortreffelijk gespreide portefeuille. Die beschermt ons tegen een drastische neergang.”

Philips trok zich het afgelopen jaar terug uit gebieden die de onderneming niet als kernactiviteit ziet. Zo heeft het concern een groot deel van de belangen in ASM Lithography (ASML), fabrikant van apparatuur voor het maken van chips, verkocht. Dat bracht zo'n 200 miljoen gulden in het laadje. Deze maand kondigde Philips de verkoop aan van nog een tweede pakket aandelen. Het belang van 25 procent dat dan nog resteert, wil Philips voorlopig vasthouden.

Grundig

Zorgenkindje is nog de divisie consumentenelektronica. Het bedrijfsresultaat verslechterde behoorlijk. Vooral de problemen bij de Duitse dochter Grundig zijn zorgelijk. De 300 miljoen gulden die Philips in Grundig heeft geïnvesteerd, noemt Timmer desondanks “een teken van het vertrouwen dat we hebben in een verder gunstig verloop”. De grondige reorganisatie onder leiding van Philips-veteraan P. van der Wal moet wel resultaten opleveren. Met de investering van 300 miljoen heeft Philips de verplichting afgekocht om tot 2004 alle verliezen bij Grundig te blijven dekken. Het vierde kwartaal van vorig jaar drukten de problemen bij Grundig nog wel op het concern-resultaat. Desondanks bedroeg de winst uit gewone bedrijfsuitoefening 1,02 miljard gulden, tegen 0,93 miljard in de laatste periode van 1994. Volgens Philips zal Grundig in het vierde kwartaal van 1997 weer quitte kunnen spelen.

Grote verliezen bij Philips Media drukten de winst bij de sector overige consumentenprodukten, waar ook muziek- en filmdochter Polygram onder valt. Timmer rekent Polygram tot de software. Bij zijn aantreden in 1990 stelde hij dat Philips als geheel minimaal 25 procent van de omzet uit software moest gaan halen. Dat doel kan in ieder geval niet meer worden verwezenlijkt tijdens het bewind van Timmer zelf. De omzet uit software schommelt nu in totaal rond de 17 procent.

Rouwig is de topman daar echter niet om. “We hebben dat cijfer zelf wat afgeremd. Op filmgebied hadden we grote acquisities kunnen doen. We hadden bijvoorbeeld filmstudio's kunnen opkopen voor Polygram. Om financiële redenen hebben we dat niet gedaan. En daar ben ik blij om. Ik laat liever een lager cijfer zien over de omzet uit software, dan dat het bedrijf door dergelijke acquisities in financiële moeilijkheden zou zijn gekomen. Maar 25 procent blijft een aardig streven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden