Philips geëerd voor uitvinding compact disc

Op 8 maart 1979 presenteerde Joop Sinjou de eerste cd. Rechts een grammofoonplaat. ( FOTO PHILIPS ) Beeld
Op 8 maart 1979 presenteerde Joop Sinjou de eerste cd. Rechts een grammofoonplaat. ( FOTO PHILIPS )

Sony ging met de eer strijken, maar de bakermat van de cd ligt in Eindhoven. Een internationale prijs brengt Philips alsnog eerherstel.

Frank Beijen

Dertig jaar geleden presenteerde Philips de eerste versie van de compact disc. Inmiddels zijn er wereldwijd 240 miljard cd’s, cd-roms en dvd’s verkocht. Vandaag ontvangt de elektronica-afdeling van Philips een prestigieuze prijs voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van de cd.

Joop Sinjou (75) stond als hoofd ontwikkeling audioproducten van Philips aan de wieg van de cd. Hij is een van de sprekers bij de prijsuitreiking, die is georganiseerd door de internationale vakvereniging voor de elektronicabranche IEEE. Sinjou: „De snelste beslissing in de ontwikkelingsfase was over de diameter van het gat in de cd. Ik legde een dubbeltje op tafel en dat werd de maat.”

Sinjou werkte van 1952 tot 1989 bij Philips.

In 1970 begon het bedrijf met de eerste voorbereidingen voor een opvolger van de grammofoonplaat. „Die was te groot, te kwetsbaar en ongeschikt in de tropen”, zegt Sinjou. Hitte en zon kunnen ouderwetse platen kromtrekken.

Eind jaren zeventig was Philips vastbesloten om van de cd de nieuwe wereldstandaard te maken. Om dat te bereiken moest het bedrijf een gedeelte van de eer aan het Japanse Sony laten. Philips staat niet bekend als de uitvinder van de cd, terwijl het belangrijkste denkwerk wel in Eindhoven is gedaan.

Philips had in het verleden een paar pijnlijke mislukkingen gekend, zoals de Video Long Player van begin jaren zeventig. Deze videospeler werkte met een laser en zilveren schijven van dertig centimeter in doorsnede. Hoewel de beeldkwaliteit beter was dan van de concurrentie, werd de Video Long Player niet de technische standaard. Andere fabrikanten zagen er niets in. Om zo’n valkuil bij de cd te vermijden, besloot Philips het product niet in zijn eentje op de markt te brengen.

Enkele dagen na de perspresentatie van de compact disc in maart 1979 vloog een delegatie van Philips naar Japan, om de nieuwe techniek aan acht elektronicabedrijven te presenteren. De Japanse bedrijven waren onder de indruk van het kleine demonstratiemodel van de cd-speler, dat Sinjou ’Pinkeltje’ doopte.

In de negen maanden na de Japanse reis namen Philips en Sony samen de laatste technische beslissingen over de cd. Omdat Philips het grootste deel van de ontwikkeling al had gedaan, heeft het de meeste patenten op de cd op zijn naam gekregen. „Philips heeft in het verleden uitspraken gedaan dat het dé uitvinder van de cd zou zijn. Dat vind ik onnodig”, zegt Sinjou. „Philips en Sony werkten samen als een familie. De cd was onze baby.”

Wereldwijd klom de verkoop van cd’s, cd-roms en beschrijfbare cd’tjes van 362 miljoen stuks in 1987 tot ruim 23 miljard in 2005. Sindsdien zakt de verkoop. In 2008 werden er in totaal 17 miljard cd’s verkocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden