Philips bouwt in Australie interactief tv-kabelnet

Van onze redactie economie EINDHOVEN - Philips heeft een belangrijke order gekregen voor de bouw van een interactief tv-kabelnet in Australie. Het is de tweede grote order voor het in oktober vorig jaar opgerichte Philips-onderdeel Digital video communications systems. Dat legt zich toe op de aanleg van kabelnetwerken voor betaal-tv.

De order, die is verstrekt door Telecom Australia, is omgerekend 214 miljoen gulden waard. Philips is hoofdaannemer en zal op zijn beurt werk uitbesteden aan voornamelijk Australische onderaannemers. Met deze order heeft Philips het Amerikaanse AT en T, dat overigens in het verleden grote delen van Philips' telecommunicatie-industrie heeft overgenomen, en het Australische Pacific Dunlop afgetroefd.

Philips zegt tevens zeker te zijn een vervolgorder ter waarde van 120 miljoen gulden te zullen winnen voor de levering van decoders. Dat zijn apparaten die klanten op hun televisietoestel moeten zetten om de betaal-tv te kunnen ontvangen.

Het kabelnet dat onder leiding van Philips in Australie wordt aangelegd, is geschikt voor interactieve televisie, waarbij de tv-kijker zelf mede de programmering bepaalt. Aanvankelijk zal het net alleen worden gebruikt voor betaal-tv, maar op termijn is het ook geschikt voor videoverhuur via de kabel, telebankieren, telewinkelen enzovoorts.

Om die reden zegt Philips dat het dankzij deze order mee gaat bouwen aan de 'digitale informatiesnelweg'. Dat is het door de Amerikaanse vice-president Al Gore gepopulariseerde concept voor de samenvoeging van televisie, computer, telecommunicatie en amusementswereld. De kabel-tv zal daarbij naar verwachting een grote rol spelen.

Philips levert nu in Australie de glasvezelkabels en verbindingsapparatuur. De afdeling Digital video communications systems is onderdeel van business electronics, dat weer valt onder de divisie consumentenelektronica.

Onlangs ontving Philips ook een grote order voor de levering van decoders van de Amerikaanse telecom-exploitant Bell Atlantic.

Adri Baan van Philips business electronics zegt “blij te zijn dat Philips een rol kan spelen in het leveren van een netwerk voor nieuwe diensten aan Telecom Australia”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden