Philips aan kop in studie naar duurzaamheid

ZEIST - Philips is Nederlands meest duurzame grote beursgenoteerde onderneming. Van de fondsen in de AEX-index scoort Hagemeyer het slechtst.

Reed Elsevier en ING doen het ook goed, zo blijkt uit een gisteren gepresenteerde studie door Dutch Sustainability Research (DSR). Het onderzoeksbureau, opgericht door MeesPierson, pensioenfonds PGGM en Triodos Bank, onderzocht de vijfentwintig AEX-fondsen op duurzaamheid.

DSR gebruikte bij zijn beoordeling zeven thema's (onder meer bedrijfsethiek, milieu, corporate governance, omgang met klanten en werknemers, maatschappelijke betrokkenheid) die verschillend gewogen werden per bedrijfstak. Milieu is immers meer relevant voor de energiesector dan voor het bankwezen. Verder zette DSR de prestaties van de onderzochte onderneming af tegen het Europese gemiddelde van de bedrijfstak waarin ze actief is.

Philips komt als beste uit het onderzoek. Het technologie- en elektronicaconcern scoort vooral op bedrijfsethiek en omgang met de klanten. De score van Philips ligt 50 procent boven het gemiddelde in de bedrijfstak. Hagemeyer is de hekkensluiter, mede dankzij een lage waardering op het gebied van de milieuzorg. Verder doen Van der Moolen, Wolters Kluwer, Gucci en IHC Caland het slecht op de duurzaamheidsbarometer.

De benadering levert ook een Europees beeld op. Nederlandse bedrijven komen in Europees verband uit op een derde plaats. Groot-Brittannië kent de meeste duurzame beursgenoteerde fondsen. Spaanse bedrijven scoren het slechtst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden