Philippe Remarque weg als hoofdredacteur van de Volkskrant

Philippe Remarque op zijn kantoor bij de Volkskrant.Beeld ANP

Courantier Philippe Remarque stopt als hoofdredacteur van de Volkskrant en wordt uitgever daarvan, alsook van Trouw en Het Parool.

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, wordt binnen De Persgroep uitgever van die krant, alsook van Trouw en Het Parool. Daarnaast gaat hij binnen dit mediabedrijf de functie bekleden van ‘directeur journalistiek’. Daarin moet hij de ­digitalisering van de journalistiek in goede banen leiden. Zijn overstap vindt na de zomer plaats.

Remarque (1966) was sinds 1 juli 2010 hoofdredacteur. Hij volgde toen Pieter Broertjes op, die burgemeester van Hilversum werd. Hij werkte al vanaf 1996 voor de Volkskrant, eerst als politiek redacteur in Den Haag en later als correspondent in Berlijn en Washington. Daarvoor was hij voor De Telegraaf en De Groene Amsterdammer werkzaam in Moskou. Hij is ­getrouwd met columniste Sylvia ­Witteman.

Onder Remarque schudde de Volkskrant ‘zijn laatste linkse veren af’ toen in 2016 de redactie met een grote meerderheid instemde met een aanpassing van de zogenaamde identiteitsverklaring. Vanaf 1975 wilde de Volkskrant ‘opkomen voor verdrukten en ontrechten’, maar vier decennia later werden die woorden zonder fundamenteel debat over de koers van de krant geschrapt. Wel ­onder voorwaarde dat het woordje ‘emancipatoire’ werd toegevoegd in een zin over de oprichter van de krant, de katholieke arbeidersbeweging. Zo blijven de nieuwe redacteuren die de redactie van de krant tegenwoordig vormen, zich ervan bewust dat de Volkskrant voortkomt uit een emancipatiebeweging.

Hipste katern van Nederland

Remarque was een hoofdredacteur van het Angelsaksische model, die zich actief met het maken van de krant bemoeide. Zelfs met de samenstelling van de voorpagina die onder hem net als bij andere kranten veel eerder een etalage is geworden van onderwerpen die elders in de krant staan, dan een nieuwspagina. Ondanks die dagelijkse bemoeienissen met de werkvloer nam hij ook afstand van zijn redactie. Remarque werkte vanuit een strikte hiërarchie, en was veel minder ‘horizontaal’ dan zijn voorganger Broertjes.

Zijn hoogtepunt was volgens eigen zeggen cultuurkatern V. Bij zijn aantreden zei hij dat de Volkskrant het hipste katern van Nederland moest krijgen, met kunstjournalistiek die geen huiswerk is, maar moet verleiden. Het kon volgens Remarque allemaal beter, spannender en intelligenter. “Als leider moet je durven te veranderen.” Dat gold ook bij het verleggen van redactiecapaciteit van ‘print’ naar ‘online’. De Volkskrant heeft de laatste jaren een stabiele oplage van rond de 300.000.

Remarques dieptepunt is ongetwijfeld de plagiaataffaire in 2015 toen bleek dat een van zijn medewerkers passages zonder bronvermelding had overgeschreven uit The Guardian, Het Financieele Dagblad en NRC. In het ergste geval had de journalist een heel interview geplagieerd met de Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic, een van de uitvoerders van de massamoord in Srebrenica. Dat bleek te komen uit het boek ‘They would never hurt a fly’ van Slavenka Drakulic. ­Remarque trok zich de fraude persoonlijk aan. Hij noemde het plagiaat ‘een ontoelaatbare misstap’ die kon gebeuren omdat hij en ­andere leidinggevenden onvoldoende hadden opgelet. Remarque was ‘verbijsterd’.

Lees ook:

Pijnlijk, voor de Volkskrant én de journalistiek

De kwaliteit van een journalist valt niet af te lezen aan de jubelstemming over hem ter redactie, vindt ombudsman Adri Vermaat. Op een journalistieke toekomst hoeft de stagiair van de Volkskrant die plagiaat pleegde en ook anderszins krant en lezers bedroog niet te rekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden