Philip Morris ontslaat bijna al zijn personeel

Voor traditionele productiemedewerkers lijkt steeds minder plaats. Andere sectoren in de Brabantse regio zorgen nu voor werkgelegenheid.

Met de sluiting van Philip Morris in Bergen op Zoom krijgt de industrie in West-Brabant een gevoelige klap. De laatste jaren is de regio vooral een 'logistieke hotspot' en wil West-Brabant meer inzetten op kennisintensieve arbeid. Voor de traditionele productiemedewerker lijkt steeds minder plaats.

De industrie in West-Brabant is al jaren op haar retour. Zelfs in de jaren voor de crisis, tussen 2000 en 2008, daalde de werkgelegenheid met ruim 9 procent. Ook tekenend: in februari stonden er bij het UVW 42 vacatures open voor productiemedewerkers, een groep die ook bij Philip Morris onder contract staat. Daar tegenover staan ruim 2600 werklozen. Geen prettig vooruitzicht voor de 1230 van de 1400 werknemers die vanaf 1 oktober geen baan meer hebben. De sluiting heeft ook gevolgen voor toeleveranciers. Wethouder Arjan van der Weegen van Bergen op Zoom verwacht zelfs dat in de regio 4000 arbeidsplaatsen verdwijnen.

De bonden spreken van een drama voor West-Brabant. Toch, wie verder kijkt, ziet dat de situatie niet hopeloos is. "Als je een cirkel om de regio heen trekt, zie je dat het havengebied in Rotterdam en Antwerpen en de regio Midden-Brabant op reisafstand liggen", zegt regio-econoom bij ING Thijs Geijer. "Daar vind je grote concentraties werkgelegenheid."

Toch begrijpt Geijer de reacties van de vakbonden wel. "Voor Bergen op Zoom en de directe omgeving zijn de gevolgen groot. Maar kijk je naar West-Brabant, dan zie je dat de regionale economie niet leunt op de industrie. Het zijn vooral andere sectoren die voor werkgelegenheid zorgen."

Veel van die nieuwe werkgelegenheid dankt West-Brabant aan zijn ligging. "West-Brabant voert al jaren de lijstjes aan van logistieke hotspots", zegt Geijer. Het gebied ligt tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen en heeft een goede verbinding met een dicht bevolkt achterland. Niets voor niets opende Lidl eerder dit jaar een Europees distributiecentrum van 30.000 vierkante meter dat plaats biedt aan ongeveer 200 werknemers.

Volgens Geijer is Philip Morris dan ook geen Aldel, de aluminiumsmelter in Noordoost-Groningen die eerder dit jaar de deuren moest sluiten. "Daar gaat het over een gebied waar de werkgelegenheid zwaar onder druk staat en waar het lastig is nieuwe bedrijven aan te trekken. West-Brabant is juist een aantrekkelijke regio voor vestiging."

Maar niet voor Philip Morris. Het Europese fiscale beleid dat de illegale handel in sigaretten bevordert, de crisis en het anti-rookbeleid zorgen voor steeds minder rokers. Philip Morris moet zijn totale productie met 60 tot 80 miljard sigaretten terugschroeven. De fabriek in Bergen op Zoom produceert jaarlijks 72 miljard sigaretten. De rekensom was snel gemaakt. De laatst bekende winstcijfers van de vestiging (uit 2012) tonen een winst van 145 miljoen euro, een stijging van 21 procent ten opzichte van 2011.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden