Pgb-chaos toont veerkracht burgers

Joop Buijtelaar (89) betaalde zijn thuishulp Judith Hulsker zelf 9000 euro, tot het geld van de SVB kwam. Beeld Inge van Mill
Joop Buijtelaar (89) betaalde zijn thuishulp Judith Hulsker zelf 9000 euro, tot het geld van de SVB kwam.Beeld Inge van Mill

Cliënten die hun thuishulp geld voorschieten, vrienden en familie die in de bres springen: de chaos rond de uitbetalingen van persoonsgebonden budgetten, heeft de afgelopen maanden geleid tot bijzondere reddingsacties. Op talloze plaatsen heeft de samenleving in nijpende situaties van  onbetaalde rekeningen haar weerbaarheid laten zien, blijkt uit een rondgang van Trouw.

Alwin Kuiken

"Een zoon van een van onze thuiszorgklanten maakte vanuit de Verenigde Staten 12.000 euro over, in goed vertrouwen", zegt Elisabeth Buijtelaar, mede-eigenaar van Haesebroeck, een bemiddelingsbureau voor particuliere thuiszorg in Wassenaar. "Omdat deze zoon de thuiszorgmedewerker al zo lang kende, wilde hij uit principe geen (officieel) contract ondertekenen."

Buijtelaar geeft meteen toe: ze zit in een segment waar klanten iets meer te besteden hebben. Maar de veerkracht heeft haar toch positief verrast. Tachtig tot negentig procent van haar tweehonderd zorgverleners is door haar oudere clientèle uit de penarie geholpen. Uit piëteit, maar zeker ook uit angst hun vertrouwde hulp te verliezen, zegt ze.

In totaal werden er tonnen voorgeschoten, onder meer door haar 89-jarige hulpbehoevende vader Joop. Twee keer 4500 euro betaalde hij verzorgende Judith Hulsker (49). "Ik word goed verzorgd. Ik vond het niet eerlijk dat ze zo hard werkte, maar geen geld kreeg. Mijn leven lang heb ik een zaak als loodgieter gehad", vertelt hij. "Ik weet wat het betekent als een klant niet betaalt." Inmiddels heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaald, en konden alle zorgverleners van Haesebroeck hun tijdelijke schuld aflossen.

Alex-Eddy van Roekel, mede-eigenaar van Zorghuis Deurne met zo'n vijftig oudere bewoners, prijst zich gelukkig met een particuliere financier, die zijn sporen verdiende in de industrie. Hij belde zelf, zegt Van Roekel. Of er hulp nodig was. Een schappelijke rente en redelijk onderpand werden afgesproken. "Bij de bank hoef je niet aan te komen. Hoewel ze in de media anders verkondigen, is het onmogelijk om een krediet te krijgen. Ze vragen zo ongeveer je hele bedrijf als onderpand."

De oudere bewoners van zijn zorgcentrum om een bijdrage vragen, zoals in de Wassenaarse thuiszorg, zag Van Roekel niet zitten. "Als je dan mensen terecht moet wijzen, zeggen ze straks nog: 'Waar bemoei je je mee? Ik krijg nog geld van je'."

Dat de bank niet wilde bijspringen, ondervonden ook zorgondernemers Patrick van Boeijen en Rose-Marij Middeldorp. Hij is eigenaar van het Boeijend Huys in Tilburg, voor ouderen met dementie en jongeren met een verstandelijke beperking. Zij van Zep XL, een zorgorganisatie voor verzorging, begeleiding en dagbesteding, ook in Brabant. "De bank wilde ons een wurgcontract met hoge rente aanbieden", zegt Middeldorp.

Binnen haar netwerk vond ze ook een particuliere investeerder, een zogeheten business angel. "Was dat niet gelukt, dan had ik desnoods mijn eigen huis opgegeten", zegt ze.

Van Boeijen ving bot bij de bank omdat hij nog maar twee jaar onderneemt. "Onze bank vond dat te kort." De erfenis van een schoonzus bood uitkomst. Tienduizend euro tegen drie procent rente werd voorgeschoten. Om het contact zuiver te houden, stelden ze een contract op.

Net als in Wassenaar springen bij Van Boeijen in Tilburg ook ouderen bij. Hun kinderen althans, die vaak het bewind over hun dementerende ouders voeren. Gemiddeld ging het om zo'n vierduizend euro per maand. De vrees voor scheve machtsverhoudingen had Van Boeijen niet, zegt hij. "Het ging maar om acht ouderen die we goed kennen. Dat is allemaal goed gekomen."

Staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid is politiek verantwoordelijk voor het persoonsgebonden budget (pgb). Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid is politiek verantwoordelijk voor het persoonsgebonden budget (pgb).Beeld anp

Hulp voor thuishulp

Het maakte afgelopen weekend een stroom van reacties los: een stukje uit Het Parool over de Amsterdamse thuiszorg-zzp'er Lucille Vyent (49). Als gevolg van bijna 2800 euro aan onbetaalde pgb-rekeningen had ze alleen nog rijst met eieren te eten.
Volgens Het Parool heeft een twitteraar intussen boodschappen voor de vrouw gedaan. Verscheidene thuiszorgorganisaties meldden zich bij de krant om Vyent te helpen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden