Peutergedrag voorspelt succes als twintiger
'Samen spelen, samen delen'. Deze wijze opvoedingsles blijkt nog belangrijker te zijn dan ouders dachten. Amerikaanse onderzoekers volgden twintig jaar lang een groep van achthonderd kinderen. Wat blijkt? Je gedrag als kleine dreumes voorspelt je prestaties op latere leeftijd. Kinderen die in de peuterspeelzaal in hoge mate sociaal competent zijn, boeken als jongvolwassene meer succes.
Peuters die kunnen delen, behulpzaam zijn en goed kunnen luisteren, hebben een grotere kans de universiteit af te ronden en voor hun vijfentwintigste fulltime te werken. Van de minder sociale kinderen slaagt een kleiner percentage op de middelbare school en universiteit. Ook zijn ze in hogere mate vatbaar voor drank- en drugsmisbruik en komen ze vaker in aanraking met justitie dan hun socialere leeftijdsgenoten.
Onderzoeksmethode
Wetenschappers van de Penn State Universiteit en de Duke Universiteit voerden het onderzoek uit aan de hand van evaluaties van leraren. Over de sociale vaardigheden van ieder kind schreven de docenten een uitgebreide analyse. Zo bekeken ze of de peuters konden delen, goed luisterden naar anderen en of ze in staat waren conflicten met hun klasgenoten zelfstandig op te lossen. Op basis van de evaluaties kregen de leerlingen een cijfer van nul tot vier voor hun algehele sociale vaardigheden en gedrag, met vier als hoogste score.
Daarna keken de onderzoekers naar de schoolcarrière van de kinderen. Welke diploma's hebben ze behaald? Hebben ze een vaste baan? Ook namen ze eventuele mentale problemen mee in de analyse, alsmede verslavingen aan verdovende middelen en de potentiële criminele geschiedenis van de jongvolwassenen.
Geen aangeboren eigenschap
Voor elk punt meer op de vierpuntsschaal, verdubbelde de kans dat de peuter een opleiding aan de universiteit zou afronden. Ook nam met elk punt het uitzicht op een vaste baan voor het zesentwintigste levensjaar toe met 46 procent. Wanneer een peuter een punt minder scoorde op de schaal van sociaal gedrag, had hij of zij 67 procent meer kans gearresteerd te worden tijdens de pubertijd, 52 procent meer kans op overmatig drankgebruik, en 82 procent meer kans om te belanden in de sociale woningbouw.
De wetenschappers stellen dat het onderzoek het belang van de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen onderstreept. Volgens hen is de sociale houding van mensen niet zo zeer een aangeboren eigenschap als IQ, maar is dit soort gedrag aan te leren. Naast cognitieve vaardigheden, is het dus ook van belang dat opvoeders ook aandacht schenken aan sociale levenslessen.