Petrus Nolascusprijs ter ere van vrijwilligerswerk in justitiepastoraat

Van onze kerkredactie

Deze verborgen arbeid is voor het justitiepastoraat in Arnhem aanleiding geweest tot het instellen van de Petrus Nolascus-prijs. Gisteren werd deze in de Arnhemse Koepelkerk uitgereikt aan mevrouw Jannie Brouwer, hervormd diaken te Utrecht en nu voor dit werk vrijgesteld. In haar worden overigens ook de andere vrijwillig(st)ers van de werkgroep 'Kerken en gevangenen' te Utrecht gehuldigd.

Petrus Nolascus is een Spaanse heilige uit de dertiende eeuw. Hij stichtte de orde der mercedariers, tot vrijkoop van slaven. Het waren immers de tijden dat de moorse Saracenen hun schepen lieten roeien door galeislaven. Die konden uit hun beklagenswaardig lot worden vrijgekocht. De mercedariers brachten daarvoor geld bijeen, maar ook boden zij zichzelf aan om de plaats van de ongelukkigen in te nemen. Honderden hebben zij er bevrijd.

Zo'n inzet wordt van de vrijwilligers in het justitiepastoraat niet gevraagd en het is ook niet de pretentie van de Petrus Nolascusprijs. Wel dragen vrijwilligers als mevrouw Brouwer bij tot een cultuur van contact en ontmoeting tussen de wereld van buiten en van binnen de celmuren.

De prijs is nu voor de tweede keer toegekend, met in de jury de voorzitter van het hervormde, gereformeerde samenwerkingsorgaan voor het justitiepastoraat, mr F.Th. Boerwinkel, de Arnhemse deken M.G. van het Erve, hoofdaalmoezenier J. Hendrickx van het justitiepastoraat en de oud-hoogleraar godsdienstpsychologie dr. W.J. Berger uit Nijmegen.

Bij de motivatie van de jury stelde dr. Berger dat het er in de "gemeenschap der heiligen" om gaat elkaar serieus te nemen. In de kerk gebeurt dat maar zelden, maar als het in de omgang met gevangenen niet gebeurt kun je het helemaal vergeten, aldus Berger, die lang verbonden was aan het justitiepastoraat en de training van justitiepredikanten en -pastores.

In inrichtingen van justitie wordt geweldig gekankerd op God, de kerk en de samenleving, weet Berger. Soms kunnen mensen vandaaruit leren kijken naar zichzelf, maar niet zonder dat degenen die daar werken op hun beurt ook eerlijk kijken naar zichzelf.

De Petrus Nolascusprijs bestaat uit een kunstwerk dat is vervaardigd in de Pompekliniek in Nijmegen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden