Verkiezingen VS

Petraeus mag solliciteren op tv

David Petraeus in een van de liften van de Trump Tower.Beeld Photo News

Donald Trump is behoorlijk vlot met het benoemen van ministers, maar op een van de belangrijkste posten, buitenlandse zaken, wachten we nog altijd. En het lijkt wel of de aankomende president op de nostalgische toer is en zijn dagen als presentator van The Apprentice herbeleeft. Een stuk of vier kandidaten zijn nog over, en hij laat ze bungelen.

Vorige week was het de beurt van Mitt Romney om zich te vernederen. Hij was al eens langs geweest op de golfclub van Trump in Bedminster, maar dinsdag mocht hij voor een tweede gesprek komen, tijdens een diner in het sjieke restaurant Jean-Georges in Trump Tower. En niet weinig journalisten en cartoonisten maakten de grap dat wat Romney voorgeschoteld werd niets anders kon zijn dan gestoomde, gebakken of gefrituurde kraai. 'To eat crow' is de Engelse uitdrukking voor op een pijnlijke manier je ongelijk bekennen.

Romney leek immers alle bruggen al achter zich verbrand te hebben. In een toespraak in maart boorde hij Trump volledig de grond in, in de hoop diens nominatie nog te stoppen. Hij noemde hem onder andere een oplichter. Daarvoor en daarna liet hij zich op Twitter niet onbetuigd. Maar deze week leek alles vergeten. Met Trump over het wereldgebeuren praten is 'verhelderend', aldus Romney.

Het is mogelijk dat Trump het serieus overweegt, maar het is ook mogelijk dat hij Romney graag wat laat bungelen voor hij hem laat vallen. Er zijn immers nog zoveel andere goede kandidaten. Rudy Giuliani, de ex-burgemeester van New York, als beloning voor zijn trouwe steun tijdens de campagne. Bob Corker, senator uit Tennessee, hoofd van de commissie voor buitenlandse zaken. Ook de naam van Jon Huntsman, onsuccesvol presidentskandidaat in 2012 en ooit Obama's ambassadeur in China, duikt de laatste dagen op.

Maar het kan ook nog altijd David Petraeus worden, de generaal die in 2007 het Amerikaanse avontuur in Irak hielp behoeden voor een afgang, maar die in 2012 met schande overladen ontslag moest nemen als directeur van de CIA. Hij had geheime informatie gedeeld met zijn biografe, met wie hij een verhouding had gekregen.

Reality-tv

Geheel in de stijl van reality-tv mocht Petraeus zondag in het openbaar solliciteren. Hij was te gast in het programma "This Week" van tv-netwerk ABC, en liet zich vanuit Duitsland, waar hij op een conferentie was, ondervragen over zijn misstap, zijn gesprek met Trump en enkele heikele onderwerpen in de Amerikaanse buitenlandse betrekkingen.

Voor hij naar Duitsland vloog, moet hij een vervelend klusje hebben gedaan: zijn reclasserings-ambtenaar waarschuwen dat hij zijn woonplaats ging verlaten. Hij moet dat elke keer doen. Die ambtenaar moet het ook weten als hij ander werk krijgt.

Als dat nieuwe werk het leiden van het departement van buitenlandse zaken is, duikt weer een nieuwe complicatie op: dan mag de FBI op ieder moment daar binnenvallen en zijn computers controleren. Dat staat allemaal in de schikking die Petraeus in 2015 trof, waarbij hij schuld bekende en tot twee jaar voorwaardelijk en een boete van honderdduizend dollar werd veroordeeld.

Gratie

Die problemen kunnen allemaal verdwijnen als Trump, na zijn beëdiging als president, gratie verleent aan zijn minister. Daar zal Trump best toe bereid zijn. Het is niet waarschijnlijk dat hij zich zorgen maakt over de voorspelbare verwijten, dat hij Petraeus ruimhartig vergeeft wat hij Hillary Clinton in het heetst van de verkiezingsstrijd zo lang heeft nagedragen. Zij had immers door het gebruiken van een eigen email server gevoelige informatie soms niet correct verzonden en bewaard - al vond in haar geval de FBI het niet ernstig en doelbewust genoeg om er een zaak van te maken.

Volgens website Politico vroeg Petraeus voorafgaand aan het interview aan de staf van Trump of het een probleem zou zijn. Die vond dat niet. Integendeel, dan konden ze mooi zien hoe hij het van zoiets af zou brengen.

En hoe bracht hij het eraf? Hij scoorde in het interview ongetwijfeld punten met lof voor de nieuwe president; zonder dat kom je Trump Tower niet in. "Hij nam ons op een wandeltocht door de wereld, hij toonde een uitstekende greep te hebben op een verscheidenheid aan de uitdagingen die je daar hebt, en sommige van de kansen ook. Een heel goede conversatie."

Generaals

Over de scheve schaats die een einde maakte aan zijn carrière als ambtenaar zei hij: "Vijf jaar geleden beging ik een ernstige fout. Ik heb er een hoge prijs voor betaald, en ik heb ervan geleerd. Dat zullen ze moeten meewegen, maar ook dat ik achtendertig en een half jaar, soms op tamelijk unieke wijze, het land heb gediend, in uniform en daarna bij de CIA, en daarna een jaar of vier in de zakenwereld, waarin ik de wereld ben blijven bereizen." Met andere woorden: Mitt Romney mag dan een schoon strafblad hebben, hij heeft ook een tamelijk blanco paspoort.

Een soortgelijk antwoord gaf Petraeus op de vraag of er met hem niet al te veel generaals in de omgeving van Trump zouden komen, naast Mike Flynn (veiligheidsadviseur) en James Mattis (defensie). "Je hebt generaals en generaals. Ik probeer niet te onbescheiden te lijken, maar ik zou zeggen dat ik net zo goed de staatsman moest zijn toen ik commandant was van het oorlogstoneel in Irak, samen met die grote diplomaat Ryan Crocker, en in Afghanistan met een aantal ambassadeurs van de coalitie, als regionaal commandant."

Het is duidelijk: als Petraeus straks weer terug is in Amerika en (met toestemming van de reclassering) voor een etentje naar Trump Tower wordt gevraagd, zal er geen kraai op het menu staan. Dat zal Trump bevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden