LezersreactiesTijdgeest

Petje af voor alle treinbombers? Helemaal niet

null Beeld

Niet alle lezers vinden graffiti een mooie toevoeging aan de openbare ruimte.

Redactie Trouw

Kunst!

In 2004 of 2005 wandelde ik met mijn oudste kleinkind door Schagen en zag ik in een tunneltje een graffiti-kunstenaar bezig. Ik maakte al bewonderend een praatje en deelde mijn enthousiasme met de peuter. Een jaar later werd het werk wit overgeschilderd. Gelukkig heeft de gemeente niet lang geleden weer een paar muren in de stad laten ‘opleuken’ door prachtige graffitikunst. Want kunst is het!

Wil Griffioen-Colenbrander Callantsoog

Eerst mijn auto

Het woord graffiti komt van het Italiaanse woord ‘graffio’ en betekent ‘kras’ of ‘schram’. Is het een egocentrisch aanbrengen van verf op spullen van een ander, of is het een vorm van kunst? Beide, natuurlijk. Met de komst van graffiti-artiesten als Banksy, Basquiat en Scharf is men anders naar deze vorm van street art gaan kijken. Kladdert een lokaal artiestje mijn auto vol, dan kost het me geld (schoonmaken). Doet iemand als Banksy dit, dan hoef ik me de rest van mijn leven geen zorgen te maken over mijn inkomen. Het is wel zo dat dit lokale artiestje nooit een Banksy kan worden als hij niet eerst met mijn auto aan de gang geweest is.

Paul Dunki Jacobs Ederveen

Kwalijke opmerking

Ik vind dat de straat niet opknapt met graffiti, maar dat terzijde. Ik heb echt grote moeite met de opmerking ‘petje af voor alle NS trein-bombers’. Ik vind die opmerking bijzonder kwalijk. Het is gewoon vernielen van andermans eigendommen. Dat past niet bij een redacteur van Trouw. Een jeugdzonde, dat kan, maar deze opmerking van een volwassen man lijkt nergens op.

Evert Jan van de Mheen Zwijndrecht

Dank aan ProRail

Graag neem ik deze gelegenheid te baat om Pier Eringa en ProRail te bedanken voor hun hulp destijds bij het verwijderen van een enorme graffiti (50 x 4,5 m) in mijn omgeving, die meer dan honderden omwonenden én fietsers en wandelaars jarenlang een doorn in het oog was.

Lottie van Zwol Hattem

Onomkeerbare stap

Enthousiaste experts zoals Bert Lotz benadrukken de precisie van nieuwe gentechnologische technieken (Tijdgeest, 17 september). Het is knap dat genetisch materiaal op DNA-niveau gewijzigd kan worden, maar denken dat deze techniek onze voedselvoorziening kan verduurzamen is een grote fout. Duurzaamheid betekent het behouden van alle mogelijkheden voor toekomstige generaties. Het buiten het laboratorium brengen van genetisch gemodificeerde gewassen – hoe precies die modificatie ook was – is een onomkeerbare stap en daarmee per definitie niet duurzaam. Het enige gevolg dat we met zekerheid kennen is dat die gemodificeerde genen ergens anders terecht gaan komen. De schade daarvan is, op zijn minst, dat ons nageslacht het zicht verliest op het voorgeslacht, omdat niet meer elk organisme terug is te leiden tot zijn voorouders.

Annet Westhoek Utrecht

Modernste technieken

Mensen zijn soms rare wezens. Bij ziekte slikken wij zonder bezwaar medicijnen, die vaak ontwikkeld zijn door middel van genetische modificatie door de farmaceutische industrie. In de voedingsindustrie wordt vaak genetisch gemodificeerd stremsel gebruikt. Maar wanneer wij planten via dezelfde technieken resistent willen maken tegen ziektes en plagen zijn veelal links georiënteerde politici tegen. Is het omdat men de technieken niet begrijpt? Europa heeft een sterke plantenveredelingssector, laten wij dat zo houden. De toekomstige voedselvoorziening vereist toepassing van de modernste technieken.

Rindert Dankert plantenveredelaar, Damwâld

Karl May

Van mijn oudere broers hoorde ik dat mijn moeder vlak na de oorlog alle Karl May boeken die wij hadden, had weggegooid, omdat ze volgens haar niet goed waren om te lezen in verband met de nieuwe spelling die er toen was. Toen ik in 1962 slaagde voor mijn eindexamen stond er ergens een advertentie voor 50 stuks Karl May boeken die uitgegeven zouden worden door Het Spectrum/Prisma, elke maand twee delen. Het werd een paperbackserie van geautoriseerde en onverkorte uitgaves onder redactie van dr. F.C. de Rooy.

Ik heb ze toen allemaal gelezen en op latere vakanties nam ik er altijd twee mee om te herlezen. Nooit heb ik mij gestoord aan May, hij was altijd voor de onderdrukten en tegen de nieuwe bewoners, landverhuizers. Wel vond ik dat hij vaak over godsdienst sprak en probeerde de oorspronkelijke bewoners Christen te maken, maar verder altijd met plezier gelezen. De boeken die nu worden bekritiseerd zijn allemaal van veel latere datum.

Theo Roelofs Rotterdam

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden